Isplate trudnicama od ponedeljka 1Foto: Fonet/Fond B92

U naredna dva dana Republički fond za zdravstveno osiguranje počeće isplatu naknada trudničkog bolovanja, objavljeno je na sajtu te institucije, ali se ne navodi do kada će trajati isplata tri do četiri zaostale naknade i kojom dinamikom – da li odjednom ili mesec po mesec i u kom roku.

Umesto toga, Fond obaveštava da je problem bilo prethodno rukovodstvo koje nije dobro isplaniralo obaveze. Nije propuštena prilika ni da se naglasi kako je nova garnitura čelnika RFZO sačinila detaljnu analizu koja je omogućila da se problem reši (što im je valjda i posao) kao i da se ukaže kako je rasplet bio moguć zbog velike podrške Ministarstva zdravlja – koje je uspelo da reaguje čak četiri meseca nakon što je bilo jasno da za trudnice nema para.

Čitava priča u javnost je dospela pre dva dana, kada je portal Bebac objavio da postoji višemesečno kašnjenje u isplati naknada trudnicama, posle čega je na sednici Vlade iz budžetske rezerve obezbeđeno nedostajućih 400 miliona dinara.

– Zakašnjenja u isplati porodiljama i trudnicama nisu novina, dešavalo se da u pojedinim slučajevima ta isplata zakasni, i obično se kao razlog navodilo da poslodavci nisu na vreme dostavili potrebne papire. Ovoga puta je, međutim, kašnjenje bilo masovnije i mnogo je trudnica koje su nam se javljale, neke su se žalile i da u Fondu nisu mogle da dobiju prave informacije, najavljivali su im stalno isplatu za neki dan ili se prosto ne javljaju na telefon – kaže za Danas Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac, i objašnjava da za poslodavce zapravo ne postoji kašnjenje, jer zakon nije propisao u kom roku treba da predaju, inače obimnu dokumentaciju sastavljenu od osam različitih potvrda, izvoda ili popunjenih i overenih obrazaca, na osnovu koje RFZO plaća mesečne nadoknade.

Prema rečima Mihnjakove, problemi postoje i u slučaju porodilja, gde je mehanizam da poslodavac isplati novac koji bi trebalo da mu se refundira, ali se dogodi i da država „zaboravi“ na to čime se isplate u narednim mesecima blokiraju. Zato, kaže, problem tih nadoknada morao bi da se reši sistemski umesto da stalno, kada iskrsne, poslodavci i Fond odgovornost prebacuju jedni na druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari