Istraživanje: Većina privrednika iz Srbije i Kosova veruje da saradnjom pospešuju poslovanje 1Foto: Pixabay/Sauerlaender

Većina privrednika iz Srbije i sa Kosova veruje da saradnja pozitivno utiče na poslovanje njihovih kompanija, pokazalo je istraživanje Foruma za etničke odnose, privrednih komora Srbije i Kosova i Instituta za razvojnu politiku.

„Unapređenje regionalne saradnje utiče na poboljšanje poslovnih rezultata kompanija, ocenila je većina privrednika“, navodi se u zaključcima istraživanja „Stepen saradnje poslovnih zajednica iz Srbije i sa Kosova“.

Dodaje se da je utvrđeno da, pored trgovinske saradnje, postoji interes poslovnih zajednica da se održi dostignuto poslovno povezivanje i da se uspostave viši oblici saradnje, kao što su zajednička proizvodnja, nabavka, prodaja, ulaganja i nastup na trećim tržištima.

Ubedljiva većina vlasnika i menadžera srpskih i kosovskih kompanija ocenila je opštu poslovnu klimu negativno sa jedan i dva na skali od jedan do pet, a istovremeno su istakli da postoji potencijal za saradnju.

Istraživanje je pokazalo da su kompanije nedovoljno obaveštene o sporazumima, zaključenim u okviru dijaloga Srbije i Kosova koji podržava EU.

„Većina predstavnika kompanija izjavila je da sporazumi ne utiču na njihovo poslovanje, osim Sporazuma o slobodnom kretanju ljudi i roba.

Polovina intervjuisanih kompanija u Srbiji koje ostvaruju poslovne veze sa Kosovom obaveštena je o saradnji privrednih komora Srbije i Kosova, dok većina kompanija na Kosovu nema dovoljno informacija o tome.

„Osnovna poruka kompanija iz Srbije je da po ukidanju taksi privredne komore treba da inteziviraju saradnju“, navodi se u izveštaju o istraživanju.

„Kompanije smatraju da su glavni problem za saradnju politički odnosi i zato rešavanje političkih problema kroz dijalog vidi kao najvažniji korak za unapređenje poslovne saradnje“, zaključak je istraživanja.

Predstavnici poslovne zajednice smatraju da je za unapređenje ekonomske saradnje između Srbije i Kosova najvažnije da se primenjuju i poštuju svi postignuti trgovinski sporazumi.

Privrednici su ocenili i da je potrebno da Srbija i Kosovo priznaju dokumenta koja prate izvoz i uvoz robe i da Vlada Kosova suspenduje Uredbu o uvođenju takse na uvezenu robu.

Jedan od predloga privrednika je pojednostavljenje platnog prometa i smanjenje troškova kursnih razlika.

Privrednici su predložili i pojednostavljenje procedure i smanjivanje troškova carinjenja, zatim povećanje obima investicija, kao i stvaranje uslova za otvaranje tržišta javnih nabavki.

Predstavnici kompanija su naveli i da je neophodna saradnja na projektima koje finansijski podržava EU.

Istraživanje je urađeno u okviru projekta „Uključivanje poslovne zajednice Srbije i Kosova u dijalog u kome posreduje EU“, a realizovano je uz podršku European Extemal Action Service (EEAS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari