Kineski menadžment najavljuje proizvodnju pneumatika u Zrenjaninu, građani poručuju da nisu poštovani zakoni 1Foto: M.P. / Danas

Nakon što su najavili proizvodnju u jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Srbije, kineski menadžment fabrike pneumatika Linglong danas je u Zrenjaninu u razgovoru sa gradonačelnikom ponovio da proizvodnja guma počinje na proleće.

Predsednik kompanije “Šandong Linglong tajr” Vang Feng, prilikom današnjeg sastanka u Zrenjaninu poručio je, kako navodi kabinet zrenjaninskog gradonačelnika, da proizvodnja počinje na proleće i da se u toku godine planira proizvodnja milion guma za kamione i tri miliona za automobile, uz nova zapošljavanja.

“Dogovoramo kako da poboljšamo komunikaciju sa obe strane i na taj način ubrzamo završetak projekta. Linglong će, kao i do sada, sa što više aktivnosti povećavati učešće u lokalnoj zajednici i doprinositi poboljšanju života građana. Do kraja godine planiramo i zapošljavanje još 500 radnika”, naveo je predsednik “Linglonga” Vang Feng.

Kineski menadžment najavljuje proizvodnju pneumatika u Zrenjaninu, građani poručuju da nisu poštovani zakoni 2
Foto: grad zrenjanin

On je naveo da se izgradnja proizvodnih objekata ove firme u Zrenjaninu privodi kraju. Zrenjaninski gradonačelnik Simo Salapura, koji je tokom jučerašnjeg dana sa kineskom delegacijom boravio u Predsedništvu Srbije, objasnio je da kineska investicija kasni iz „objektivnih razloga“.

„Kašnjenja u realizaciji projekta usledila su iz objektivnih razloga, pre svega pandemije izazvane koronavirusom, a potom i ukrajinsko-ruskog rata. Uz saradnju investitora, Vlade Srbije i Grada Zrenjanina sigurno ćemo sve to prevazići i ‘Linglong’ će moći ove godine da pokrene prvu fazu proizvodnje, a zatim i da širi asortiman“, objasnio je prvi čovek Zrenjanina.

On se danas osvrnuo i na ekološke standarde, koje ova fabrika mora da poštuje u Srbiji, navodeći da će se kvalitet vazduha pratiti.

„Razgovarali smo i o ekološkim standardima, o čemu neće biti nikakvih kompromisa. Ne radi se samo o kompaniji ‘Linglong’, već o čitavoj zaštiti životne sredine i svih stanovnika grada Zrenjanina. Postavljanje novih mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha u blizini industrijske zone “Jugoistok” i nabavka jedne mobilne stanice samo su neki od koraka koje činimo u tom pravcu. Kada je u pitanju ‘Linglong’, setimo se da fabrike pneumatika postoje i u Kruševcu, Inđiji, Rumi, Pirotu, gde nisu zabeležena zagađenja, uz tehnologiju stariju od ove koja se ugrađuje u Zrenjaninu, a koju ‘Linglong’ doprema iz Nemačke, Francuske i Holandije. Želimo da ovaj projekat zajednički završimo, jer je na dobrobit grada Zrenjanina”, poručio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Povodom najave Linglonga da počinje sa proizvodnjom pneumatika u Zrenjaninu, danas se oglasilo Udruženje „Građanski preokret“ koje je pozvalo ovog investitora da poštuje zakone Srbije i za početak objavio izveštaj o inspekcijom nadzoru izgrađenog objekta, saglasnost organa nadležnog za poslove zaštite od požara i izdatu upotrebnu dozvolu, kako to nalažu propisi.

„Pozivamo kompaniju Linglong da umesto zaklinjanja predsedniku Srbije da će poštovati standarde zaštite životne sredine, pokaže javnosti integrisanu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu cele gumare, odobrenu od nadležnog organa a umesto obećanja o novom zapošljavanju dozvole zaposlenima da javno govore o svojim iskustvima u toj kompaniji i pokazuju, ako to žele, svoje ugovore o radu“, objavio je danas Građanski preokret u svom reagovanju.

Zrenjaninski aktivisti su podsetili da je nalazom pokrajinskog građevinskog inspektora iz 2021. godine ustanovljeno da je na gradilištu Linglonga podizano više objekata na preko 47 hiljada kvadratnih metara bez građevinske dozvole, a da po naredbi inspektora da se ti objekti sruše nije postupljeno.

Takođe su naveli da je pred Upravnim sudom više postupaka protiv organa vlasti zbog kršenja procedura u izdavanju građevinskih dozvola davanju saglasnosti na parcijalne ekološke studije Linglongu a da je zbog postupanja prema radnicima koji su angažovani na gradilištu Linglonga, Srbija dospela na loš glas, o čemu svedoče posebna rezolucija Evropskog parlamenta i prošlogodišnji Izveštaj o trgovini ljudima američkog Stejt departmenta.

Gradnja kineske fabrike guma u Zrenjaninu,  počela je 2019. godine na 100 hekatar plodnih oranica, kao investicija od „nacionalnog značaja“, u koju će biti uloženo milijardu američkim dolara.

Tada je najavljen dolazak još dva kineska kooperanta čija bi ulaganja prešla 100 miliona dolara, a najavjena je i gradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad kojim bi se transportovale velike količine proizvedenih guma.

Do sada od gradnje auto-puta nije bilo ništa, pogon Linglonga još uvek je u izgradnji a kuda i kako bi se trasportovali proizvodi još uvek nije objavljeno. Takođe, najavljeni dolazak drugih kineskih investitora nije realizovan a nije počela ni gradnja stanova i  rezidencijalnog naselja u Ečki za zaposlene u Linglongu, iako je ova kompanije kupila zemljište za te namene.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari