Kinezi kasne u izgradnji u Kostolcu 1Foto: TE Kostolac

Primedbe ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović na račun kineskog izvođača radova na izgradnji bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“, koji kasni sa izgradnjom, su potpuno opravdane jer ne postoji objektivni razlog za prolongiranje tog projekta, smatra stručna javnost u Srbiji.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je nedavno, u razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CMEK, da je nedopustiva dosadašnja dinamika radova na izgradnji Bloka B3 u termoelektrani u Kostolcu ističući da je reč o jednom od najvećih gradilišta u energetskom sektoru. Ona je bila nezadovoljna najavom da se završetak radova pomera za kraj 2022. godine kao i njihovim kvalitetom. Ministarka Mihajlović je to istakla u razgovoru sa glavnim predstavnikom kineske kompanije CMEK, Lijem Suekiangom, i generalnim direktorom predstavništva CMEK u Srbiji, Renom Kailongom.

– Nikome ne ide u prilog sadašnja dinamika i kašnjenja sa projektom Kostolac B3. Srpska strana je tu, nećemo stajati sa strane i posmatrati realizaciju projekta, radićemo još više da vam pomognemo, ali vi morate uložiti više napora i rada, da se nadoknade kašnjenja, jer je dosadašnja realizacija neprihvatljiva, te da oko pitanja kvaliteta nema kompromisa – poručila je tom prilikom ministarka Mihajlović. Ona je insistirala da se maksimalno ubrza stepen mesečne realizacije projekta kako bi se do jula došlo do zadovoljavajućeg nivoa i istakla da kineska kompanija mora da radi u skladu sa međunarodnim standardima i ugovornim obavezama.

Nakon što je predstavnike kineskog izvođača radova upoznala sa svojim kritikama generalni direktor predstavništva CMEK u Srbiji, Ren Kailong je istakao da očekuje da će projekat ipak biti završen ne krajem već do jeseni 2022. godine, te da će kompanija raditi u skladu sa ugovorenim zahtevima i obavezama i da će uložiti dodatne napore za isporuku opreme.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić ističe za Danas da je kritika ministarke Zorane Mihajlović sasvim na mestu i da kompaniji CMEK pandemija korona virusa nikako ne može da bude relevantan izgovor za kašnjenje u obavljanju radova.

– Kinezi za podizvođačke radove uzimaju naše firme. Prema tome korona virus nije prepreka da se radnici nađu. Problem je u tome što CMEK gleda da najmi radnu snagu, to jest angažuje podizvođače što jeftinije kako bi inkasirao što veću zaradu od izgradnje bloka B3 u Kostolcu. Zbog toga nema dovoljno radnika a i oni koji su tu su slabo plaćeni pa nisu zainteresovani da ispunjavaju zadate rokove. To definitivno nije prihvatljivo i ministarka Mihajlović je u pravu što kritikuje Kineze. Oni moraju da angažuju sposobne podizvođače radova i angažuju dovoljno radne snage kako bi ispoštovali rokove na šta su se obavezali ugovorom. U tom smislu ne treba prihvatati nikakve dodatne rokove i prolongiranje završetka tog posla – navodi naš sagovornik.

Kada je reč o lošem kvalitetu materijala i nedostatku potrebne opreme kako bi se izgradio novi termoblok Rodić navodi da je CMEK stiktno dužan da se pridržava standarda kvaliteta materijala i opreme predviđenog projektom.

– To je takođe ugovorna obaveza koju su Kinezi preuzeli i moraju da je se pridržavaju. Dužni su da obezbede opremu koja je predviđena projektom i koja mora da bude odgovarajućeg standarda. Ništa ispod tog kvaliteta i standarda kada je reč o materijalu i opremi ne treba prihvatiti i od kompanije CMEK treba tražiti da se pridržava dogovorenog – ističe Rodić.

Kineska kompanija CMEK položila je kamen temeljac za izgradnju novog, trećeg bloka u Termoelektrani „Kostolac B“, snage 350 megavata, 20. novembra 2017. godine a očekivana godišnja proizvodnja električne energije tog postrojenja je oko 2,5 milijardi kilovat časova. Vrednost radova je 613 miliona dolara, a započeti su izgradnjom dimnjaka i sistema za hemijsku pripremu vode. Blok B3 u Kostolcu je prvi termoblok koji se u Srbiji gradi od 1991. godine i kada bude završen činiće pet odsto od ukupnih instalisanih elektroenergetskih kapaciteta u Srbiji. Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta uz povećanje proizvodnje Kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok. Ukupna vrednost druge faze projekta modernizacije Teremoelektrane „Kostolac B“ je 715,6 miliona dolara.

Kineska Eksim banka obezbedila je 85 odsto sredstava za finansiranje projekta, a 15 odsto Elektroprivreda Srbije. Rok otplate je 20 godina, uključujući i grejs period od sedam godina, a fiksna kamate je 2,5 odsto godišnje. Izgradnja novog termobloka Kostolac B3 planirana je prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisima. U TE „Kostolac B“ u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2 koji sada proizvode struju snagom od 700 megavata, a izgrađeno je i novo postrojenje za odsumporovanje dimnih gasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari