Kladovo: Usvojen budžet za narednu godinu 1Foto: Opština Kladovo

U opštinskoj kasi u Kladovu prema usvojenom budžetu na sednici Skupštine opštine, iduće godine biće 871,9 miliona dinara, nešto manje nego što je bilo para u ovoj godini. Nadležni kažu da će biti dovoljno sredstava za funkcionisanje korisnika budžeta, kao i za planirane kapitalne objekte.

Ukupni prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine planirani su na 799,8 miliona dinara i sa 72 miliona dinara neutrošenih sredstava iz prethodnih godina čine ovogodišnji opštinski budžet projektovan na 871,9 miliona dinara.

Budžet za sledeću godinu  je  socijalno i razvojno  orjentisan  i izrađen je na osnovu projekcije ostvarenja prihoda, kreiran je realno, prihodi su izbalansirani  i uravnoteženi sa rashodima i  usmeren je na poboljšanje kvaliteta života građana iako je manji za 108,7 miliona dinara u  odnosu na aktuelni, čulo se na sednici lokalnog parlamenta.

Prema rečima predsednika opštine Kladovo, Saše Nikolića, u narednoj godini njavažnija investicija  je projekat „Izgradnja gradskih bazena“ čija je vrednost 70 miliona dinara.

Za radove u Tvrđavi Fetislam čija rekonstrukcija je pri kraju, opredeljeno je šest miliona dinara, a novac je izdvojen i za izgradnju dečijih igrališta u seoskim sredinama.

Milion dinara opredeljeno je u opštinskom budžetu za pomoć porodicama pri lečenju steriliteta i veštačkoj oplodnji, a četiri miliona za pomoć porodicama pri lečenju teško obolele dece.

U budžetu za 2023. najviše sredstava, 262,8 miliona dinara opredeljeno je za opšte usluge lokalne samouprave, zatim slede komunalne delatnosti sa 103 miiona, razvoj sporta i omladine sa 98,5 miliona i predškolsko vaspitanje sa 90,7 miliona dinara.

Za osnovno i srednje obrazovanje planirano je 65,2 odnosno 14,6 miliona dinara, socijalnu i dečiju zaštitu 40,2 miliona dinara, a sedam miliona dinara za zdravstvenu zaštitu.

Kada je u pitanju razvoj turizma opredeljeno je 44,1 milion dinara, za razvoj kulture i inofrmisanja 36,7 miliona, a za organizaciju saobraćaja i saobaćajnu infrastrukturu 38,3 miliona dinara.

Iz opštinske kase za lokalni ekonosmki razvoj opredeljeno je osam miliona dinara, poljopivredu i ruralni razvoj 2,6 miliona dinara, zaštitu životne sredine 4,8 miliona dinara, za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije 25 miliona i za politički sistem lokalne samouprave 29 miliona dinara.

Odluku o budžetu za narednu godinu većinom glasova usvojili su odbornici koalicije SNS-SPS i tri odbornika grupe građana Pokret za Kladovo koji su  do ove sednice u lokalnom parlamentu bili opozicija.

Tokom glasanja deo odbornika grupe građana Pokret za Kladovo koja čini opoziciju bio je uzdržan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari