Korićenje tri novopazarske reke počinje u novembru 1Foto: S. N.

Svetska banka će sa 25 miliona evra finansirati uređenje rečnih korita Trnavice, Jošanice i Raške, u dužini od 7,2 kilometra.

U toku je javni tender za izbor izvođača radova. Posao bi trebalo da počne u novembru ove godine. Informaciju su, pre nekoliko dana, u Novom Pazaru potvrdili ministarka za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jelena Tanasković i ministar za turizam i sport Husein Memić.

Najobimniji radovi biće na reci Trnavici, koja se poslednjih godina najčešće izliva i nanosi najveću štetu. Njeno korito biće uređeno u dužini od 3.600 metara. Korito reke Trnavice, koja se poslednjih godina najčešće izliva i pravi najveće štete, biće uređeno u dužini od 3.600 metara. Reka Raška će, uzvodno, dobiti 2.600 metara uređenog korita, a Jošanica nizvodno biće ukorićena još kilometar. Ceo posao treba da bude završen za 20 meseci,

U oktobru prošle godine, za ovogodišnji mart, najavljen je početak radova na uređenju ova tri rečna korita. Tada je rečeno da će radovi trajati 3 godine. Prema informacijama, od prošle sedmice, rok je skraćen za 16 meseci.

Do “prolongiranja” prethodnog roka, došlo je zbog nepoštovanja nekih procedura. Lokalna samouprava i JP “Srbijavode” na vreme su završili sve tehničke pripreme i izdali neophodne dozvole, ali je zapelo kod organizovanja javne rasprave o projektu i raspisivanja tendera kako nalažu procedure Svetske banke.

Od svih obaveza, ostalo je da se izabere još izvođač radova. Raspisani tender i izbor izvođača radova je u nadležnosti Republičke direkcije za vode.

Ovo je druga faza korićenja reka u Novom Pazaru. Prva faza uređenja vodotokova, na ovom području, počela je polovinom prošle decenije i završena je pre četiri godine. Tada su reke Raška, Banjska i Deževska “ukroćene” u dućini nešto većoj od 2,5 kilometara. I ta sredstva obezbedila je Svetska banka.

Projekat korićenja reka, u ovom gradu, realizuju lokalna samouprava i preduzeće “Srbijavode”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari