Leoni počinje izgradnju fabrike 1Foto: FoNet Marko Misic (Arhiva)

U Kraljevu su danas počeli pripremni radovi za izgradnju fabrike nemačke kompanije „Leoni“, nakon što je pre tri dana Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo i stambeno komunalne usluge u Kraljevu izdalo građevinsku dozvolu.

Tu informaciju FoNetu je potvrdio gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, ističući da je danas počelo ograđivanje gradilišta.

Reč je o najvećoj fabrici te nemačke kiompanije u Srbiji, a pripremne radove počeli su radnici preduzeća „ČIP“ iz Prokuplja, koje je na tenderu dobilo taj posao. U februaru ove godine generalni direktor „Leonija“ za Srbiju Klemens Saks najavio je da će ta kompanija u julu ili u avgustu početi gradnju fabrike za proizvodnju kablova u Kraljevu, u kojoj će biti posla za 4.000 do 5.000 radnika.

Prema najavama Saksa, u svoju četvrtu fabriku u Srbiji kompanija ima nameru da uloži više od 60 miliona evra.

Saks je tada, prilikom obilaska niške fabrike „Leoni“, izjavio da bi prema planovima gradnja fabrike u Kraljevu, koja će imati 45.000 kvadrata, trebalo da bude završena krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

„Leoni“ u Srbiji posluje od 2009. godine, a u svojim pogonima u Prokuplju, Malošištu i Nišu zapošljava oko 6.000 radnika. Izabrani izvođač radova, preduzeće „ČIP“, izgradilo je sve fabrike „Leonija“ u Srbiji.

Vlada Srbije proglasila je krajem juna projekat izgradnje fabrike „Leoni“ u Kraljevu za projekat od nacionalnog značaja, nakon čega je nemačka kompanija počela da traži kadar za nekoliko, uglavnom menadžerskih radnih mesta za fabriku u Kraljevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.