Libergraf: EPS pokušava da dobije novu dozvolu za već obavljene radove na staroj užičkoj centrali  1Dograđena stara centrala/Foto: N.Kovačević 

Građanska čitaonica Libergraf iz Užica je zatražila od Gradske uprave za urbanizam da odbaci zahtev JP EPS za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju i revitalizaciju sa dogradnjom MHE Pod gradom na reci Đetnji, za radove koje je to preduzeće već obavilo. 

Uz podršku Gradske uprave za urbanizam Užica, kako navode u Libergrafu,  EPS pokušava da pribavi novu građevinsku dozvolu, pošto je tom preduzeću, a na inicijativu te nevladine organizacije, Ministarstvo građevinarstva, početkom marta ove godine, oduzelo prvobitnu dozvolu, koju je izdala Gradska uprava za urbanizam Užica.   

Osim toga, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo je, takođe, na inicijativu Libergafa, zabranio dalje izvođenje radova, započetih 2018. godine, i nalažilo EPS-u da objekat i njegovu okolinu vrati u pređašnje stanje, jer je Gradska uprava izdala građevinsku dozvolu bez saglasnosti tog Zavoda.    

Međutim, kako Libergraf ističe, „JP EPS je, 19.aprila ove godine, započeo postupak pribavljanja lokacijskih uslova od Gradske uprave za urbanizam“. 

Uvidom u dokument pod nazvom „Informacija o lokaciji“, koji je 23.aprila ove godine izdala Gradska uprava , Libergraf je saopštio da ta Uprava „nastavlja da se ponaša bahato, neodgovorno i suprotno propisima prema staroj užičkoj centrali“.

„Dokument, u koji smo ostvarili uvid, ne sadrži potpune informacije o ograničenjima gradnje, koje je Gradska uprava za urbanizam predložila, a Skupština grada (u februaru prošle godine) usvojila kao odluku o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji Užica. Ovom odlukom zabranjuje se dalja izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji grada do usvajanja izmena i dopuna planske dokumentacije, u delu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidroelektrana“, saopštio je Libergraf. 

Time je, dodaje se, „Gradska uprava za urbanizam prekršila odluku Skupštine Užica i investitora dovela u zabludu“.

 „Zhtevamo od Gradske uprave za urbanizam da hitno donese zaključak kojim se odbacuje zahtev investitora JP EPS za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju i revitalizaciju sa dogradnjom MHE Pod gradom, jer je pomenutom odlukom Skupštine grada ova intervencija zabranjena“, navodi se u saopštenju užičkog Libegrafa.

Centrala i okolina trajno izmenjeni 

Stara centrala u kanjonu reke Đetinje je izgrađena među prvima u Evropi, 1900. godine, po principima Teslinih polifaznih struja i zaštićena je kao kulturno dobro od velikog značaja. Međutim, radovima je objekat izmenjen i dograđen, a trajno je promenjena i njegova okolina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari