Lokalne legende i mitovi postaju veliki potencijal turističke ponude Golupca 1Zmajevo selo Golubac/Foto: TOO Golubac

Namera turističkih radnika Golupca da na inovativan i održiv način obogate turističku ponudu i time doprinesu ekonomskom osnaživanju svoje zajednice, bespovratnim sredstvima biće podržana kroz program „EU za kulturno nasleđe i turizam“. Zahvaljujući tome legende i mitovi Golupca uz pomoć modernih tehnologija biće deo turističke ponude koja će biti obogaćena mnogobrojnim događajima, kao i umetničkim suvenirima lokalnih proizvođača.

Festival pričanja priča i legendi, koji je pre par godina u saradnji sa Ministarstvom kulture i inofrmisanja realizovala golubačka Narodna biblioteka “Veljko Dugošević” , a potom i Zmajevo selo koje je sastavni deo Sajma Dunava pokazali su da interesovanje za kulturnu baštinu postoji.

Pozitivno iskustvo iniciralo je golubačku biblioteku i Turističku organizaciju da konkurišu za bespovratna sredstva EU projektom koji će objediniti lokalnu istoriju, mitove i legende i moderne tehnologije

Lokalne legende i mitovi postaju veliki potencijal turističke ponude Golupca 2
Kazivanje legendi u Zmajevom selu/Foto: TOO Golubac

-Radi se o projektu koji će na inovativan način da predstavi legende i mitove Golupca. Kroz 3D animacije, vizuelne i audio efekte, posetioci će moći interaktivno da se upoznaju sa lokalnom istorijom, legendama i pričama lokalnih meštana. Osim toga, EU će bespovratnim sredstvima, podržati i organizaciju mnogobrojnih događaja, čija će svrha, takođe, biti predstavljanje golubačkih priča, istorije i kulture. Sve to u cilju valorizacije kulturne baštine i obogaćivanja turističke ponude Golupca – rekla  je za DanaS direktorka Turističke organizacije Golubac Jelena Petrović .

Kroz program „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji se sprovodi u okviru Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, biće finansiran još jedan kreativan projekat iz Golupca i realizovana ideja da se kroz maštovite suvenire predstavi lokalna tradicija i istorija.

Mitološka bića Golupca vezana za Tvrđavu Golubac, tradicionalna narodna nošnja, motivi srpske srednjovekovne žene i viteško oružje iz 15. veka biće na suvenirima Golupca.

Ova dva projekta iz Golupca nalaze se u grupi od 12 projekata u šest opština i gradova u Srbiji kojima će EU dodeliti bespovratna sredstva za kreativne i inovativne ideje u oblasti turizma i kulturnog nasleđa.

-Ukupna finansijska podrška iznosiće više od 200.000 evra, a projekti će biti podržani kroz program „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji se sprovodi u okviru Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a koji upravo ima za cilj razvoj turizma i promociju kulturno-istorijskog nasleđa – kaže za Danas menadžer na projektu Nenad Konstantinović.

Konstantinović ističe da se podrškom kreativnih, održivih, digitalnih i interaktivnih ideja, nastoji da podigne konkurentnost partnera na lokalu i pomogne im u stvaranju novih turističkih proizvoda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari