Mađarskoj odobreno 920 miliona evra iz EU fondova 1Foto: EPA-EFE/Peter Lakatos

Ministri finansija Evropske unije (EU) odobrili su danas isplatu Mađarskoj od 920 miliona evra u okviru revizije njenog plana oporavka, koji je inače još uvek zamrznut u očekivanju napretka u vladavini prava.

Odluka, koju je saopštio Savet EU, dolazi nekoliko dana pre nego što Komisija očekuje oslobađanje od skoro 10 milijardi evra iz fondova namenjenih Mađarskoj, isplate obustavljene u drugom postupku, u očekivanju poboljšanja nezavisnosti pravosudnog sistema kroz određeni broj reformi.

Zeleno svetlo dolazi u još uvek napetom kontekstu između lidera EU i mađarskog nacionalističkog premijera Viktora Orbana.

Međutim, Orban je rekao da će biti protiv dve važne odluke za Ukrajinu, a to su evropsku pomoć od 50 milijardi evra i otvaranje pristupnih pregovora sa EU. O tome će biti reči na samitu EU u Briselu 14. i 15. decembra.

Ministri finansija EU dali su svoje odobrenje za 13 revidiranih nacionalnih planova, uključujući i mađarski plan koji sada iznosi 10,4 milijarde evra (6,5 milijardi u grantovima i 3,9 milijardi u zajmovima), u poređenju sa 5,8 milijardi u subvencijama ranije.

Na ovaj iznos Budimpešta će moći da dobije avans od 920 miliona.

Evropska komisija je dala saglasnost 23. novembra uz obrazloženje da u skladu sa pravilima isplata ovog avansa nije podložna nikakvim uslovima, za razliku od ostatka sredstava u planu oporavka.

Međutim, Mađarska mora da sprovede mere u cilju borbe protiv korupcije i sukoba interesa, unapređenja nezavisnosti pravosuđa, slobode izražavanja i akademske slobode, i zaštite prava manjina i migranata.

Za uplatu avansa od 920 miliona evra i dalje će formalno morati da dođe do sporazuma sa Komisijom, posle čega će novac biti dostupan u roku od dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari