Majdanpek: Vetroelektrana Jasikovo, prema planu, imaće 16 vetrogeneratora 1Ilustracija Foto: matthiasboeckel/ Pixabay

Sa poslednjim danom februara, završen je rani javni uvid plan detaljne regulacije područja vetroelektrane Jasikovo na teritoriji opštine Majdanpek. Tokom trajanja ranog javnog uvida mogle su da se dostave primedbe i sugestije na izloženi elaborate.

Plan detaljne regulacije područja vetroelektrane “Jasikovo” na teritoriji opštine Majdanpek – elaborate za rani javni uvid izradio je Arhiplan iz Aranđelovca.

Teritorija obuhvaćena ovim planom prostire se na površini oko 1.439 ha i nalazi se na području dve opštine: Majdanpek -deo КO Jasikovo, površine oko 837 ha i Žagubica- deo КO Laznica – Selište, površine oko 602 ha, pri čemu će površine konkretnije biti definisane nakon razrade elaborata za rani javni uvid.

U Planu detaljne regulacije navodi se da je investitor u poslednjem kvartalu 2022. godine započeo merenja potencijala vetra na lokaciji Šoš na teritoriji opštine Majdanpek.

Na osnovu ovih merenja utvrđeno je da postoji energetski potencijal vetra, koji se može tehnički iskoristiti, te je doneta odluka o izgradnji vetroelektrane VE Jasikovo, navodi se u dokumentu.

Namera investitora “Jasikovo” D.O.O. iz Beograda da izgradi vetroelektranu “Jasikovo” bio je neposredni povod za izradu plana detaljne regulacije, a u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji, i jedna i druga lokalna samouprava donele su Odluke o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije područja vetroelektrane “Jasikovo”, kao i rešenja o pristupanju izradi Strateške procene uticaja PDR područja vetroelektrane na životnu sredinu.

Osnovna karakteristika vetroelektrane Jasikovo je da je locirana na brdskom terenu.

Prema navodima iz PDR, investitor planira gradnju vetroelektrane sa ukupno 16 vetrogeneratora, okvirno 13 na teritoriji Majdanpeka i tri na teritoriji Žagubice, a kako se navodi u planu, konačno rešenje biće utvrđeno u fazi izrade nacrta planskog dokumenta.

Кada je u pitanju tip vetrogeneratora, konačan odabir biće izvršen u fazi izrade projektno – tehničke dokumenatacije, a prema podacima iz PDR izabrani tip vetrogeneratora ne sme preći određene granične parametre.

Planirana snaga vetroelektrane “Jasikovo” je okvirno 70 MW, a područje na kome će se nalaziti udaljeno je oko 18 km od Majdanpeka i 11 km od Žagubice.

U dokumentu čiji je rani javni uvid trajao do 28. marta, navedeno je takođe da je priključenje VE Jasikovo predviđeno na sistem prenosa električne energije u vlasništvu Elektromreže Srbije, na prenosnu mrežu naponskog nivoa X kV preko planirane transformatorske stanice TS 33/H kV Jasikovo i priključka (koji je predmet posebnog planskog dokumenta) na dalekovod X kV elektroenergetskog prenosnog sistema Republike Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari