Mali: Država će pomoći Er Srbiji da izmiri dugove 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Er Srbija je kompanija od nacionalog interesa i država će joj pomoći da izmiri dugove, izjavio je u intervjuu za “Politiku“ ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao da su sve aviokompanije u svetu u veoma teškoj situaciji i podsetio da je Evropska unija donela nova pravila koja se odnose na državnu pomoć, a koja su značajno relaksirana u odnosu na postojeća i omogućavaju da država pomogne u pogledu likvidnosti privrede, kao i preduzećima kod kojih je teškoće u poslovanju izazvala pandemija.

„U toku su pregovori sa poveriocima čije detalje ne mogu da iznosim, ali ono što mogu da kažem je da ćemo sigurno pomoći Er Srbiji.   Zajedno sa partnerima iz Etihada radimo na rešavanju problema“, rekao je Mali odgovarajući na pitanje ko će platiti kredit Er Srbije od 56,5 miliona dolara koji stiže na naplatu u septembru, nakon što je kompanija obavestila kreditora da ne može da izmiri dug.

Ministar finansija je ukazao i da jednokratno povećanje deficita i javnog duga tokom ove godine ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija, a doprinosi manjem padu BDP i ubrzanom ekonomskom oporavku. .

„Ministarstvo finansija za sada ostaje pri fiskalnom okviru za 2020. koji je utvrđen pri izradi rebalansa budžeta. Deficit opšte države projektuje se na nivou od 7,2 odsto BDP, odnosno 394,8 milijardi dinara, a za budžet republike na nivou od 6,9 odsto BDP, odnosno 381 milijadu dinara. Osim toga, javni dug neće preći granicu od 60 odsto BDP“, istakao je Mali.

Ministar finansija je rekao da je veliki paket ekonomske pomoći privredi finansiran i izdavanjem državnih obveznica u iznosu od dve milijarde evra, koje su listirane na Londonskoj berzi, a dospevaju na naplatu 2027.  Dodao je da je bilo veliko interesovanje investitora za te obveznice, a da je dobijena kuponska stopa od 3,125 odsto, što je bio dokaz poverenja investitora u našu zemlju.

Mali je upozorio da i dalje postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa i naveo da je Poreska uprava u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u više od 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto je bilo neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa i neprijavljene radnike, a u Beogradu je taj procenat veći od 70 odsto.

Najavio je da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa, s tim što će ovog puta ceo proces biti sprovođen elektronskim putem.

Na pitanje da li će se izaći u susret zahtevima sindikata o povećanju minimalne cene rada, Mali je podsetio da je proše godine ona povećana čak 3.000 dinara, što se nije dešavalo godinama unazad.

Ukazao je da je ove godine situacija specifična zbog pandemije i da se mora biti oprezan i pametan prilikom donošenja odluke o tome, zajedno sa predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Odgovarajujći na pitanje da li će krajem godine biti povećanja plata u javnom sketoru, Mali je rekao da za sada može da garantuje da one neće biti smanjivanja, baš kao i penzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari