Mali: Vlada ukida zabranu zapošljavanja u javnom sektoru 1Foto: BETAPHOTO MILOS MISKOV

“Vlada Srbije , izmenama Zakona o budžetskom sistemu napušta princip kontrole zapošljavanja u javnom sektoru i uvodi fleksibilniji sistem zapošljavanja, shodno potrebama za kadrovima.

Umesto dosadašnjeg sistema kontrole, odnosno principa da za svakog novozaposlenog mora da se dobije odobrenje vladine komsije, institucije, ustanove i preduzeća će o zapošljavanju odlučivati sami, shodno potrebama i novcu koje raspolažu.

Jedino ograničenje je da ne mogu zaposliti više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli iz tih institucija, ustanova i preduzeća” , objasnio je Siniša Mali, ministar finansija, obrazlažući predloženi zakon pred poslanicima Skupštine Srbije.

Prema njegovim rečima, to praktično znači da, ukoliko je 10 zaposlenih napustilo neku ustanovu tokom protekle godine, maksimalan broj novozaposlenih može biti sedam bez prethodne saglasnosti vladine komisije.

“Tim rešenje, kaže, institucije, ustanove i preduzeća preuzimaju veliku odgovornost na sebe, odlučuju o tome da li im je potrebno novo zapošljavanje, ali i napominje da kvalitet usluga tih institucija, ustanova i preduzeća mora da se unapredi”, rekao je Mali, dodajući da izmene Zakona o budžetskom sistemu, definišu i procenat povećanja plata u javnom sektoru u 2021.

Od 1. januara plate za sve medicinske radnike biće veće za pet odsto, a za sve ostale je predviđeno najpre povećanje od 3,5 odsto, a potom od aprila iduće godine za dodatnih 1,5 odsto.

Na adrese 1,717 miliona penzionera u Srbiji 18. decembra stići će jednokratna pomoć od po 5.000 dinara, ukoliko poslanici , kako je rekao ministar Mali, podrže izmene Finansijskog plana PIO fonda .

„To je ogroman uspeh za nas. Na kraju veoma teške godine, kada je Srbija pokazala koliko je jaka i koliko je mogla da pomogne u ublažavanju negativnih posledica epidemije korona virusamgone, poslednja u nizu mera je upravo podrška za najstarije“, objasnio je Mali, dodajući da će od 1. janura 2021. godine, po švajcarskoj formuli, penzije biti povećane za 5,9 odsto.

On je rekao i da su i manja izdvajanja iz budžeta za PIO fond jer, kaže, rastu prihodi tog fonda od uplate doprinosa, što je rezultat odgovorne ekonomske politike.

Mali je naveo i da će Vlada Srbije do kraja godine završiti proces pronalaska strateškog partnera za Komercijalnu banku i da od toga očekuju priliv u budžet od oko 400 miliona evra.

Prema njegovim rečima, od tog novca će oko 170 miliona evra iskoristiti za vraćanje kredita uzetog od Azerbejdžana 2012. godine.

Izrazio je očekivanje i da će pslanici dati saglasnost za davanje garancije UniCredit banci Srbija za zaduženje Skijališta Srbije od 3, 2 milijarde dinara za izgradnju skijališta Brzeće– Mali Karaman. To bi, kako je rekao, trebalo da poboljša turizam Srbije.

Pred poslanicima se našao i Predlog zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2019. godinu i kako je objasnio ministar finansija ta godina je završena fiskalnim suficitom od 13, 4 milijarde dinara , a učešće javnog duga u BDP bilo je 52 odsto.

Ukupni javni dug iznosio je 23 milijarde evra.

Ministar finansija objasnio je da Srbija četiri godine ima suficit u budžetu i da je to razlog zahvaljujući kome je Srbija uspešno mogla da se nosi sa pandemijom.

Tokom razmatranja nekoliko pratećih zakona budžeta poslanici , osim pohvala na račun finansijske uspešnosti ministra finansija i naravno predsednika Vučića, nisu imali reči kritike.

Jedine zamerke imali su na račun bivšeg režima.

U svom skupštinskom debiju, naprednjak i voditelj Lav Grigorij Pajkić , pred polupraznim parlamentom, izašao je sa spiskom imovine Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde .

“Ovo što sam ja ovde pročitao je sramota za jednog bivšeg državnog službenika. Ti stanovi pripadaju građanima Srbije, a taj čovek je sve vreme posvetio sopstvenom bogaćenju. Za razliku od njega predsednik Vučić živi za Srbiju i nova radna mesta. Može li Đilas mirno da spava ili mu čitanje ovih papira leči insomniju”, rekao je Pajkić, praćen aplauzom i povicima au.

I novopečeni naprednjak Vladimir Marinković imao je odu predsedniku Vučiću koji je rekao da je predsednik Srbije odbranio naše interese u UN i Unesku, a da oni koji nemaju ni “ 5 odsto podrške građana žele da se dočepaju samo novca i ostvare svoje partikularne interese.”

Predsedavajući parlamenta Vladimir Orlić upozorio je Marinkovića da je preterao dajući opoziciji podršku 5 odsto , naročito sada kada su se posvađali međusobno.

Debi tokom rasprave imala je i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu koja je više puta ponovila “ ja kao ministarka “.

Ona je rekla da je u budžetu za projekat Partnerstvo za lokalni razvoj opredeljeno 463 miliona dinara, a koji treba da unapredi pružanje usluga u opštinama i gradovima.

„Time utičemo na smanjenje odliva stanovništva, popravljamo uslugu koja se pruža građanima“, navela je Obradović.

Najavila je da će još 40 miliona dinara biti usmereno na uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta u opštinama i gradovima čije otvaranje, kaže, znači podršku u modernizaciji njihovog rada.

Navela je da je jedinstveno upravno mesto do sada uspostavljeno u oko 10 gradova i opština, a da će u decembru biti otvoreno i u Staroj Pazovi, Rači, Kuršumilji i Pirotu.

Podsetila je da je danas sa predsednicima opština Paraćin, Kosjerić i Topola potpisala ugovore za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta.

„Želimo da Ministarstvo bude shvaćeno kao roditeljska kuća za opštine i gradove bez obzira na to ko je na vlasti u njima“, rekla je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari