Mihajlović: Restrikcije struje nisu u planu, ali bi struja mogla da poskupi "do 10 odsto" 1BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Restrikcije struje nisu nijednog trenutka u planu, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ocenila kako bi „bilo smešno“ da Srbija, kao i sve druge zemlje, nema krizni plan za bilo kakvu situaciju, bilo da je reč o struji ili gasu, ali je nagovestila poskupljenje struje „do 10 odsto“.

Bilo je naslova u medijima, iz hrvatskih medija se prenosi kako će Srbija biti u restrikcijama električne energije. Neće biti restrikcija, to nije nijednog trenutka u nekom planu, rekla je Mihajlović za TV Prva.

Ona je poručila kako je „izvesno povećanje“ cena struje, ali će se još videće u kom procentu.

Cena struje ne raste da bi pokrila dugove EPS, oni su veliki, ali da ne bi rasli, rekla je Mihajlović i predviđa da bi nova cena električne energije mogla porasti do 10 odsto.

Mihajlović je navela da je Srbija u subotu zbog velikih vrućina potrošila 92 miliona kilovat sati, ali je morala da uveze devet odsto struje jer domaća proizvodnja nije dovoljna da pokrije toliku potrošnju.

Srbija će, kako je rekla, imati dovoljno gasa, struje, naftnih derivata, ali je pitanje koliko će sve to koštati, jer je za to već dato milijardu evra, biće potrebno još.

Kada je reč o uvozu struje, Srbija uvozi između šest i 12 odsto dnevnih potreba, a očekujem da bi to zimi moglo ići od 20 do 30 odsto, predvidela je ona.

Mihajlović je naglasila da u ovom trenutku 1.000 korisnika nema struju od 3,5 miliona potrošača.

Ona je rekla da se cela država trudi da građani imaju struju i grejanje tokom zime, podsećajući da je sa Rusijom dogovorena isporuka gasa za naredne tri godine, da ima rezervi naftnih derivata, a struja će se uvoziti „sigurno još narednih godinu dana“.

Ne mogu da kažem da sam se navikla na negativnu kampanju prema sebi kad se formira nova vlada, a i kad se ne formira. Važno je šta ste uradili, šta ostaje iza vas, to je jedino bitno kad se razgrnu intrige, priče i lobiji, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.