Mihajlović: Struje će biti, cilj preporuka je samo da potrošimo što manje novca na uvoz 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će struje u Srbiji u svakom slučaju biti i da neće biti restrikcija, već da je cilj samo da se potroši što manje novca za uvoz.

Mihajlović je za Radio-televiziju Srbije rekla da je država od oktobra 2021. godine do danas za uvoz struje i gasa potrošila blizu dve milijarde evra, a da preporukama za smanjenje potrošnje električne energije država sada pokušava da uštedi između pola milijarde i milijarde evra, koje bi morala dodatno da izdvoji.

Dodala je da je vlada za sada samo dala preporuku državnim i lokalnim institucijama da naprave plan za uštedu energije, a da je preporuka da se potrošnja smanji za 15 odsto.

„Mi smo do sada dobili planove od 35 jedinica lokalnih samouprava, dobili smo od nekih ministarstava. Ne mogu da kažem da smo od svih dobili planove, ali smo recimo dobili od Uprave za zajedničke poslove, od zgrade predsedništva pa na dalje, gde su rekli da bez ikakvog dodatnog ulaganja mogu da uštede gotovo 20 odsto električne energije“, rekla je Mihajlovićeva.

Kazala je da će pokušati da do 1. oktobra imaju jasne planove i da će od dodatnih milijardu evra koje će država morati da daje za struju, možda uspeti da smanje za pola, ili celu milijardu.

Ministarka je navela da u dnevnom bilansu potrošnje električne energije, domaćinstva čine 42 odsto ukupne potrošnje, zbog čega je država najavila određene popuste onim građanima koji potroše manje električne energije u odnosu na isti mesec prošle godine.

„Ukoliko ovog meseca potrošite od pet do 20 odsto energije manje u odnosu na isti mesec prošle godine, vi dobijate popust od 15 odsto. Ako uštedite od 20 do 30 odsto, vaš popust je 20 odsto. Ako uštedite više od 30 odsto, vaš popust je 30 odsto“, istakla je ona.

Mihajlović je dodala da će sednica Vlade Srbije biti u petak i da bi ta odluka trebalo da se nađe na dnevnom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari