Milenijum tim novi vlasnik "Jaroslava Černog"? 1Foto: BETAPHOTO/ Politicka platforma Solidarnost

Ministarstvo privrede je 1. oktobra objavilo javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, a rok za to istekao je u petak, 5. novembra.

Na adresu Ministarstva privrede stigle su dve ponude, rečeno je iz ovog Ministarstva medijima, dok je zahtev za otkup prodajne dokumentacije podnelo šest pravnih lica.

Ko će biti vlasnik Instituta Jaroslav Černi još se ne zna, kao ni da li je najbolja ponuda onu koju je dao Milenijum tim, o kom se kao najozbiljnijem kandidatu za budućeg vlasnika pričalo od kada je Vlada decembra prošle godine pokrenula proces privatizacije u ovom Institutu. Procenjena vrednost Instituta u kom država ima većinski deo akcija je 2,8 miliona evra, a početna cena dela koji se nudi na prodaju je oko 2,58 miliona evra.

Da su u Milenijum timu zainteresovani za kupovinu potvrđeno je i u pismu direktora ovog Instituta zaposlenima, u kom ih obaveštavaju da je „konkursnu dokumentaciju otkupilo više zainteresovanih subjekata, ali da se samo jedan od zainteresovanih, Milenijum tim, zvanično obratio rukovodstvu Instituta u cilju iskazivanja svojih namera“.

Milenijum tim je to učinio neposredno nakon pokretanja postupka privatizacije, već u januaru 2021. godine, navodi se u dokumentu u koji je Danas imao uvid.

U dokumentu koji su osim generalnog direktora Instituta Dejana Divca potpisala i šestorica izvršnih direktora, navodi se da je u drugoj polovini oktobra Milenijum tim ponudio rukovodstvu Instituta zajedničko učešće u privatizaciji, odnosno formiranje konzorcijuma pravnog lica Millenijum tim i fizičkih lica, generalnog direktora i izvršnih direktora, pri čemu bi fizička lica učestvovala sa ukupno 30 odsto.

„Nakon pažljive analize, imajući u vidu složenost cele situacije, razmatrajući različite moguće scenarije i posledične rizike, mi dole potpisani koji se sada nalazimo na funkcijama generalnog direktora i izvršnih direktora, odlučili smo da prihvatimo ponudu Milenijum tima“, ističe se u ovom dokumentu.

U pismu zaposlenima direktori Instituta pojašnjavaju kako Institut već dve godine radi sa ovom kompanijom na projektu izgradnje beogradskog kanalizacionog sistema, a da je u pripremi i saradnja na drugim značajnim projektima.

Direktori u svom obraćanju zaposlenima dalje ističu kako veruju da je iskrena namera Milenijum tima da održi, nastavi i unapredi dobro poslovanje kompanije u celokupnom opusu, i da se nadaju uspešnom rezultatu u postupku privatizacije Instituta.

U pismu podsećaju da je Institut „Jaroslav Černi“ u prethodnoj i tekućoj poslovnoj godini, uprkos pandemiji, ostvario značajan uspeh.

Institut „Jaroslav Černi“ u Agenciji za privredne registre upisan je 1997, trenutno se vodi kao akcijski kapital, a među poslednje objavljenim dokumentima je i poziv akcionarima za sednicu Skupštine koja je zakazana za 19. novembar. Na dnevnom redu su odluke o imenovanjima nekoliko izvršnih direktora. Prošlu godinu „Černi“ je završio sa 240 zaposlenih i dobitkom od 19,5 miliona dinara, neznatno manjim nego godinu dana ranije, kada je plus bio nešto veći od 20 miliona dinara.

Milenijum tim, kako se navodi na sajtu firme, postoji od 2003. i u referencama ima mnogobrojne poslove poput onih na izgradnji Beograda na vodi, rekonstrukciji garaže na Obilićevom vencu, ali i rekonstrukciji Hercegovačke ulice, izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti, izgradnji kanalizacije u Surčinu. Mahom, poslovi sa državom.

KRIK je jula 2019. pisao o tome da je Milenijum tim još tokom prethodne vlasti, koju su činile DS i SPS najvrednije poslove dobijao od Srbijagasa. Krajem 2011, navodi KRIK, kompanija je sklopila ugovor vredan oko 29 miliona evra sa Srbijagasom za gasifikaciju Smedereva.

Podjednako vredan posao dobili su i godinu dana kasnije, navodi se u tekstu „Milenijum tim ustupio audi i stan bratu Siniše Malog“, odmah nakon što se promenila vlast, a vladu sastavili Srpska napredna stranka i SPS. Srbijagas je odabrao Milenijum tim za strateškog partnera za gasifikaciju opštine Grocka, a ugovor za ovaj blizu 30 miliona evra vredan posao potpisan je u decembru 2012. godine.

„Dok je Siniša Mali bio gradonačelnik, ‘Milenijum tim’ i partneri su u Beogradu dobili poslove vredne najmanje 15 miliona evra. U to vreme, počeli su da grade i ‘Beograd na vodi'“, ističe KRIK i navodi i da jedan od većih poslova i gradnja stanova za pripadnike službi bezbednostiu Vranju i Nišu, što je posao vredan 15 miliona evra koji je poveren Milenijum timu i turskoj kompaniji Tašjapi. Podsetimo, direktor srpskog ogranka ove turske firme je zbog primanja mita uhapšen marta 2019. sa još četvoricom saradnika među kojima je bio i zamenik direktora CIP-a, a sve zbog malverzacija u poslovima oko izgradnje jeftinih stanova za vojsku i policiju.

Milenijum tim je u vlasništvu Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, koji je i zakonski zastupnik firme u kojoj je krajem prošle godine bilo više od 380 zaposlenih. Prošlu godinu, prema finansijskom izveštaju, Milenijum tim je završio sa dobitkom od gotovo 370 miliona dinara.

Opoziciji onemogućen ulazak na otvaranje ponuda

Radmila Vasić (Dveri), Dejan Jovanović (Bitka za Košutnjak) i aktivista Duško Kuzović, nakon održane konferencije za štampu, probali su da uđu u Ministarstvo privrede, gde se održava otvaranje ponuda za privatizaciju Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“. Želeli su, kažu, da vide da li je prodaja već završena. Na ulazu je stajalo obezbeđenje koje je, nakon kraće rasprave, ušlo u zgradu, fizički sprečilo Vasić da uđe u zgradu i nakon toga zatvorilo i zaključalo vrata ispred nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari