Milosavljević: 600 miliona za Premijer ligu – Vučićev regionalni politički plan 1 Foto: Beta/Milan Obradović

Profesor Marko Milosavljević sa Fakulteta društvenih nauka u Ljubljani izjavio je za N1 da izdvajanje čak 600 miliona evra za prava na TV prenose utakmica fudbalske Premijer lige, Telekomu Srbija nikako ne može da se isplati, i ocenio da iza takvog poteza ne stoje ekonomski već politički motivi.

Naime, Milosaljević je uveren da režim predsednika Aleksandra Vučića koristi Telekom kako bi širio svoj geopolitički uticaj u regionu Zapadnog Balkana, zbog čega očekuje reakciju Evropske komisije.

Državna kompanija Telekom Srbija otkupila je prava za televizijske prenose fudbalske Premijer lige na kanalu Arena sport za 100 miliona evra po sezoni, u narednih šest godina, što je gotovo deset puta više nego što je ta prava ranije plaćao Sport klub, objavila je juče agencija Beta.

Milosavljević je ocenio za N1 da svaka ekonomska računica može pokazati da u izdvajanju tolike svote novca „nema ekonomije“.

„Šesto miliona evra je svota kakvu Telekom ne može ekonomski potvrditi u smislu da je pametna investicija, da će taj novac da se vrati (…) Telekom Srbija neće sigurno povratiti investiciju u Premijer ligu“, istakao je.

Podsetio je i da Telekom u poslednjih nekoliko godina gomila dugove, odnosno da se dug te državne kompanije od 2017. godine povećao sa otprilike 300 miliona evra, na gotovo milijardu i po evra.

„Ovih 600 miliona evra će doći kao dodatna svota. Kako će to da vrati, mislim da nikome nije jasno“, upozorio je Milosavljević.

Telekom je Vučićev „trojanski konj“

Profesor iz Ljubljane ocenio je da iza takvih poslovnih poteza Telekoma zapravo stoje politički interesi Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da prošire svoj uticaj ne teritoriju bivše Jugoslavije, odnosno region Zapadnog Balkana.

„Telekom Srbija koji je državna kompanija služi kao nekakvo oružje ili oruđe za širenje političkih interesa ove sadašnje srpske vlade, kao nekakav trojanski konj kojim se ulazi na tržište nekadašnjih jugoslovenskih republika, prvenstveno sa političkim motivima. Prvo se ulazi sa sportskim programima, a potom će verovatno i sa drugim“, naveo je Milosavljević.

Ceo tekst pročitajte na portalu N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari