MMF: Oporavak svetske ekonomije, Srbija na tri odsto 1Foto: Wikipedia

Međunarodni monetarni fond potvrdio je martovsku procenu privrednog rasta Srbije u 2017. godini od tri odsto, kao i procenu da će privreda naredne godine rasti 3,5 odsto.

Prema najnovijem izveštaju „Svetski ekonomski izgledi“ koji je juče predstavljen u okviru prolećnog zasedanja sa Svetskom bankom, MMF je najavio i globalni privredni rast od 3,5 odsto u ovoj godini što je napredak u odnosu na 2016. godinu u kojoj je, kako se procenjuje, globalni rast bio 3,1 odsto.
Globalna ekonomija se prema oceni MMF-a oporavlja zahvaljujući oporavku investicija, proizvodnje i trgovine. Za 2018. godinu MMF planira blagi rast ekonomskog rasta na 3,6 odsto. Prognoze rasta, MMF zasniva na očekivanjima da će rasti tražnja, da će se smanjiti inflatorni pritisci, kao i na optimističnim očekivanjima finansijskih tržišta.

Ipak, uočljivo je da se prognoze globalnog rasta kreću daleko ispod pretkriznih četiri do pet odsto. MMF upozorava na rizike za privredni oporavak, a u slučaju privreda u usponu, među koje spada i Srbija, to bi mogao biti javni dug. Veliki deo dugova ovih ekonomija nalazi se u dolarima, a u slučaju monetarnog stezanja, odnosno rasta kamata američkih Federalnih rezervi, dolarski dugovi zemalja mogu značajno porasti u lokalnim valutama. Model fleksibilnih deviznih kurseva koji ove zemlje, među njima i Srbija, mahom primenjuju mogu neutralisati ove pritiske, ali istorija je pokazala da su neke zemlje u usponu uprkos tome dolazile u velike finansijske probleme.

Druga velika neizvesnost dolazi od Kine čiji se proces konsolidacije nastavlja kroz smanjenje suficita tekućeg računa platnog bilansa i sve većeg udela usluga u BDP. Rizik se nalazi u kineskom rastu koji je u velikoj meri baziran na domaćem kreditiranju što može izazvati finansijske probleme u budućnosti. Problemi Kine se mogu preliti na druge zemlje, smatra MMF.

Neizvesnosti dolaze prema viđenju stručnjaka MMF-a i iz sve veće skepse u razvijenim zemljama prema integracijama i trgovini.

Vujović na zasedanju MMF

Ministar finansija Dušan Vujović prisustvovaće ove nedelje tradicionalnom prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koji će u Vašingtonu okupiti svetsku finansijsku elitu, saopštilo je juče Ministarstvo finansija. U sedištu MMF i Svetske banke okupiće se guverneri centralnih banaka, ministri finansija i predstavnici najvažnijih finansijskih institucija kako bi učestvovali na susretima koji traju od 20. do 23. aprila. Vujović će se sastati sa zamenikom izvršnog direktora MMF Tao Zangom i direktorom MMF za Evropu Polom Tomsenom. Između ostalog, sastaće se i sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom, direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Elen Goldstin i Vernerom Gruberom, izvršnim direktorom Svetske banke, koji u Bordu direktora te institucije predstavlja i Srbiju. Fonet

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari