MMF smanjio projekciju privrednog rasta Srbije 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Međunarodni monetarni fond je objavio aprilske izglede za svetsku ekonomiju i oni ne izgledaju dobro. Svetska privreda u ovoj godini će prema aprilskim projekcijama rasti po stopi od 3,6 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 6,1 odsto.

Ovo je za 0,8 procentnih poena manje od porjekcije iz januara ova godine. MMF je smanjio i projekciju rasta u 2023. godini na 3,6 odsto, a pesimističan je i što se tiče srednjeg roka.

Što se tiče Srbije, projekcija rasta u 2022. godini je smanjena sa 4,5 na 3,5 odsto, dok je za sledeću godinu zadržana prgonoza rasta od četiri odsto.

Fond očekuje da će godišnja inflacija iznositi 7,7 odsto, a nezaposlenost 9,9 odsto. Takođe očekuju i rast deficita tekućeg računa sa prošlogodišnjih 4,4 odsto na 6,1 odsto BDP-a.

MMF prognozira razvijenoj Evropi rast od tri odsto ove godine i 2,2 odsto sledeće godine. Što se tiče rastućih ekonomija Evrope, zbog ogromne recesije koja se predviđa Ukrajini od 35 odsto, Rusiji 8,5 odsto i Belorusiji 6,4 odsto, prosečna stopa rasta biće negativnih 2,9 odsto.

U aprilskom pregledu Fond navodi da će nagli rast cena hrane i energenata najviše pogoditi siromašne zemlje.

„Povećana inflacija će zakomplikovati odluke centralnih banaka koje će morati da biraju između zauzdavanja cena i podsticanja rasta. Kamatne stope će očekivano rasti usled zatezanja monetarne politike, stvarajući pritisak na rastuće i ekonomije u razvoju. Osim toga,mnoge zemlje imaju ograničenja u fiskalnoj politici da ublaže efekte rata na ekonomije“, navodi se u izveštaju Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari