Mogući potresi na globalnom tržištu gasa 1foto EPA-EFE/TOMS KALNINS

Globalna tržišta gasa se postepeno obnavljaju, ali se očekuje da će ostati zategnuta u 2023. zbog smanjenih isporuka Evropi iz ruskih gasovoda, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA), prenosi “Bilten”, Agencije za energetiku Srbije.

Smanjene tržišne napetosti i relativno dobro popunjena skladišta uoči leta razlozi su za oprezan optimizam ali ne isključuju buduće potrese, jer će globalno snabdevanje gasom ostati ograničeno 2023. godine, a globalna ravnoteža je podložna neobično širokom spektru neizvesnosti“, navodi IEA u svom Kvartalnom izveštajuo tržištu prirodnog gasa.

Rizici, koji uključuju nepovoljne vremenske prilike, kao što su suvo leto, manja dostupnost tečnog prirodnog gasa i mogućnost daljeg pada ruskih isporuka u Evropu, mogli bi obnoviti tenzije na tržištu i oscilacije cena.

U Evropi je potrošnja gasa pala za rekordnih 16 odsto ili 55 milijardi kubnih metara, tokom grejne sezone 2022/23.
U izveštaju se navodi da je Evropskoj uniji potrebna samo polovina nivoa ubrizgavanja u skladišta koji je viđen u leto 2022. kako bi dostigla cilj od 90 odsto skladištenja do početka sezone grejanja 2023/24. LNG sada čini dve trećine evropskog uvoza gasa, zadovoljavajući oko jedne trećine potreba za gasom tokom grejne sezone 2022/23. Evropski uvoz LNG-a porastao je za 25 odsto, ili 20 milijardi kubnih metara tokom grejne sezone, pri čemu su Sjedinjene Američke Države isporučivale više od 45 odsto uvećane ponude.

Ali predviđa se da će se globalna ponuda LNG-a povećati za samo četiri odsto (ili oko 20 milijardi kubnih metara) u 2023., što ne bi bilo dovoljno da nadoknadi očekivano smanjenje ruskih isporuka gasa u Evropu.

U međuvremenu, kineski uvoz tečnog prirodnog gasa, koji je opao za 20 odsto u 2022., što je omogućilo veće tokove LNG-a u Evropu, oporavio se u martu, podržan većom domaćom potražnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari