NALED: Vrednost donacija u Srbiji manji od jedan odsto ukupnih prihoda kompanija 1Foto: NALED

Tokom 2020. u dobrotvornim akcijama donirano je 65 miliona evra, dvostruko više nego godinu pre, ali vrednost donacija u Srbiji je i dalje niska i čini manje od jedan odsto ukupnih prihoda kompanija, saopštio je danas NALED.

Kako navode, smanjenje troškova doniranja za privredu, razvoj onlajn platformi za grupno finansiranje (crowdfunding) i osnaživanje kapaciteta lokalnih samouprava da u saradnji sa lokalnim udruženjima mapiraju potrebe, primaju i realizuju novčane i in-kind donacije, samo su neka od potencijalnih rešenja za podsticanje većih ulaganja privrede i građana u lokalni razvoj.

To je istaknuto na završnom događaju projekta „Alternativno finansiranje i donacije za lokalne zajednice u Srbiji“, čiju je realizaciju omogućilo Nemačko savezno ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) putem Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje. Konferenciju su organizovali NALED i asocijacija Loud Crowd.

– Crowdfunding je relativno nov za lokalne zajednice ali ne i za Srbiju, jer je kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje u protekle četiri godine podržavan kao instrument alternativnog finansiranja. Drago nam je što zajedno sa našim partnerima možemo da podelimo iskustva koja smo stekli i prenesemo ih na lokalni nivo. Uspeh NALED-ove platforme za donacije pokrenute tokom vanrednog stanja, pokazao je da grupno finansiranje ima budućnost kada je reč o finansiranju inicijativa lokalnih samouprava – izjavila je Daniela Funke, direktorka GIZ Srbija.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da je podrška donatora na početku pandemije bila usmerena prvenstveno na nacionalni nivo, pa je trebalo pronaći efikasan mehanizam za mapiranje potreba najugroženijih lokalnih samouprava i prikupljanje i realizaciju donacija pre svega od odgovornih kompanija, ali i međunarodnih organizacija koje su bile spremne da pomognu.

– Preko naše onlajn platforme, zajedno sa našim članovima i partnerima, obezbedili smo podršku u vrednosti od 250.000 evra za 41 lokalnu samoupravu. Između ostalog, isporučeno je 52 tone hrane za 11.000 domaćinstava, i sve to u roku od mesec i nešto dana. Naše iskustvo je pokazalo da bi kompanije bile spremne i mnogo više da doniraju, pogotovo u hrani i drugoj robi, ali da ih u tome sprečavaju visoki troškovi PDV-a koji se plaća na donacije- navela je Jovanović.

Takav poreski tretman, kako je poručila ona, praktično stimuliše privredu da uništava viškove hrane, umesto da je donira onima kojima je potrebna. Prvi korak zato može biti ukidanje PDV-a na doniranu hranu, po uzoru na Nemačku, Estoniju, Grčku ili Češku.

Kada je reč o poreskim podsticajima, na konferenciji je predloženo da se vrednost donacija datih lokalnim samoupravama uvek priznaje kao rashod, ukoliko je obezbeđeno namensko trošenje sredstava za opšte korisni cilj. Time bi se podstakla davanja privrede ka opštinama. Dodatno, potrebno je precizirati uputstvom Poreske uprave da se davanja privrede preko platformi za grupno finansiranje takođe mogu tretirati kao rashod.

Međutim, kako ističu, treba imati u vidu da više od polovine preduzeća koja je anketirao NALED ocenjuju da ovi poreski podsticaji nemaju nikakav ili vrlo mali uticaj na nivo doniranja, dok ih svega osam odsto ocenjuje pozitivno, pa je neophodno raditi na uvođenju novih stimulativnih mera kao što je poresko oslobođenje ili povraćaj dela doniranih sredstava na godišnjem nivou.

Najbolje crowdfunding ideje

Završna konferencija bila je ujedno i finale konkursa za izbor najboljih projektnih ideja za finansiranje putem crowdfunding-a, pristiglih iz svih regiona Srbije. Pobedila je inicijativa JKP „Komunalije“ iz Sremske Mitrovice koje je prezentovalo projekat razvoja reciklažnog dvorišta za nula otpada u toj opštini. Među najbolje tri su i ideje Udruženja „Srna“ i opštine Raška za nabavku ginekološkog stola prilagođenog osobama sa invaliditetom, kao i Udruženja građana Roma, Egipćana i Aškalija Bor za uređenje prostora za edukacije i druge aktivnosti, koje će doprineti poboljšanju uslova života za oko 4.000 Roma u Boru. Najbolje ideje će dobiti dodatnu podršku u promociji i prikupljanju sredstava za realizaciju od privrede i građana preko platformi naled.rs/donacije i donacije.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.