NBS najavila mere za ograničavanje rasta naknada banaka 1Foto: Aleksandar Roknić

Nakon apela Stranke slobode i pravde (SSP) Narodnoj banci Srbije (NBS) da u skladu sa zakonom obezbedi zaštititu prava i interesa korisnika usluga koje pružaju banke, ograniči nekontrolisan rast bankarskih naknada i naplati porez na ekstraprofit od svih banaka koje uzimaju oglasila se i Narodna banka.

„Povodom pojedinih apela i poziva da Narodna banka Srbije preduzme mere u vezi sa naknadama banaka, podsećamo da, kao što smo prethodno i najavili, intenzivno radimo na rešenju koje će u najkraćem roku biti usvojeno i primenjeno tako da se na najbolji način zaštiti standard građana Srbije“, navodi se u saopštenju NBS.

Oni ističu da iako postoji nesporno pravo da svaka tema bude predmet obraćanja javnosti, „suvišno je na ovaj način govoriti o problemu na kojem NBS već ubrzano radi i kada je već obavestila javnost u kom roku će biti donete odluke od interesa za građane Srbije“.

„Pri tome za razliku od udruženja i organizacija koje daju neodgovorne i neosnovane izjave Narodna banka Srbije ima zakonsku obavezu da vodi računa o finansijskoj stabilnosti zemlje i ovakvim temama pristupa sa najvećom pažnjom i odgovornošću.
Podsećamo da će povodom najava i odluka pojedinih banaka da povećaju naknade za određene usluge povezane s platnim računima Narodna banka Srbije na prvoj redovnoj sednici Izvršnog odbora 11. avgusta doneti paket mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije“, zaključuje se u sapštenju NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari