Ne damo niški aerodrom: Bulatoviću koje je država obaveze preuzela? 1Foto: Inicijativa ne damo niški aerodrom (arhiva)

Gradonačelnik Niša i ministarka Zorana Mihajlović potpisali su juče ugovor kojim se osnivačka prava za niški aerodrom „Konstantin Veliki“ prenose sa grada na državu. Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ postavila je pitanja jednom od najodogovornijih u ovom postupku, trenutnom gradonačelniku Darku Bulatoviću.

Pitanja na koja Inicijativa zahteva odgovore, prenosimo u celosti.

1. Da li je pre potpisivanja ugovor bio dostupan svim službama lokalne samouprave čija su mišljenja morala biti pribavljena: Gradskom javnom pravobranilaštvu i Privredno- ekonomskom savetu grada? Zašto predlog ugovora nije bio dostupan javnosti?

2. Da li je ovo potvrda naših sumnji da država neće preuzeti nikakve obaveze iako i u odluci Gradskog veća, odluci Skupštine Grada i u Zaključku Vlade Republike Srbije stoji da je to osnov za poklanjanje aerodroma?

3. U kom trenutku ćemo saznati koje će obaveze biti otpisane Gradu Nišu kao naknada za poklanjanje aerodroma? Važno je da javnost zna da niti jedan od dugova grada prema republici nije pomenut niti jednim dokumentom u vezi sa poklanjanjem aerodroma.

4. Zašto je čin potpisivanja obavljen u Beogradu, umesto u Nišu, što bi bilo mnogo logičnije? Zašto se potpisnici kriju od građana i građanki Niša? Da li se sećaju dočeka koji su im Nišlije i Nišlijke priredile ispred Gradske kuće pre četiri meseca?

5. Zašto gradonačelnik Niša odbija da da izjavu i otvoreno kaže svojim sugrađanima šta je i zašto potpisao? Da li gradonačelnik uopšte razume šta je potpisao?

6. Zašto se u saopštenju koje je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo ovim povodom, iznose očigledne i lako proverljive neistine o visini državnih ulaganja u aerodrom? Kakve su to odluke koje se obrazlažu lažima?

7. Zašto je pokrenut postupak smene dosadašnjeg direktora niškog aerodroma, Vladice Đurđanovića, pod čijom upravom je ovaj aerodrom postigao najveći rast broja putnika u više od trideset godina svog postojanja?

8. Kako gradonačelnik Bulatović i ministarka Mihajlović komentarišu izjavu direktora aerodroma da je poklanjanje aerodroma „iracionalno“ i da „ne želi da učestvuje u onome što sledi“? Šta sledi nakon potpisivanja ugovora? Direktor aerodroma je juče podneo ostavku iz ovih razloga.

9. Da li kandidat za vd direktora ispunjava sve uslove za ovu poziciju, kao što je npr. 5 godina radnog staža na poslovima za koje se zahteva visoka stručna sprema? Jesu li tačne informacije da je kandidat za vd direktora u sukobu interesa jer vodi dva sudska spora protiv aerodroma? Da li centralne i lokalne vlasti žele da postave direktora za kojeg sigurno znaju da će raditi protiv interesa aerodroma i radnika u Nišu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari