Oporavak Negotinskih pivnica pod budnim okom stručnjaka 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Evropska unija je opredelila 500.000 evra bespovratnih sredstava za meštane vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca, u svrhu očuvanja tradicionalne arhitekture i namene istorijskih objekata, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi GIZ. U tome će imati stručnu podršku Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa kojim je GIZ potpisao Memorandum o razumevanju.

Negotinske pivnice u vinarskim selima Negotina jedini su ruralni prostor u Srbiji očuvan u svom autentičnom izgledu, koji je u određenoj meri sačuvao svoju primarnu funkciju.

U okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji podržava razvoj turizma i promociju kulturnog nasleđe u istočnoj Srbija, a finansiraju ga EU i nemačka Vlada, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, za meštanevinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca, opredeljeno je 500.000 evra bespovratnih sredstava za očuvanje tradicionalne arhitekture i namene istorijskih objekata.

Rajačke i Rogljevačke pivnice nalaze se na preliminarnoj Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine, zato je važno da sve aktivnosti budu sprovedene u saradnji i uz stručnu podršku Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi se ispoštovali svi standardi zaštite.

Stoga su GIZ i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture potpisali Memorandum o razumevanju, čiji je cilj je da se uspostavi saradnja u očuvanju autentičnog izgleda i namene negotinskih vinarskih sela Rajca, Rogljeva i Smedovca, poznatim po svojim pivnicama – kamenim vinskim podrumima.

Oporavak Negotinskih pivnica pod budnim okom stručnjaka 2
Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

-Saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture nam je veoma bitna za renoviranje kuća i poboljšanje infrastrukture u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, jer želimo da očuvamo autentičan izgled ovih sela i sačuvamo ih od propadanja. Obnovom seoskih kuća u samim selima, kao i pivnica, sačuvaće se bogata istorija i nasleđe ovog vinarskog predela – ocenjuje vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec.

Negotinske pivnice utvrđene su za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja 1983. godine, a 2010. godine upisane su na Preliminarnu Uneskovu Listu svetske kulturne i prirodne baštine i prema rečima direktorke Republičkog Zavoda, dr Dubravke Đukanović, Negotinske pivnice su jedini ruralni prostor u Srbiji očuvan u svom autentičnom izgledu, koji je u određenoj meri sačuvao svoju primarnu funkciju

-Zajedno sa vinogradima i selom čine kulturni predeo i čuvaju nematerijano nasleđe koje se prvenstveno ogleda u tradicionalnim znanjima uzgajnja grožđa i proizvodnje i čuvanja vina. Da bi pivnice bile očuvane neophodno je aktivno uključivanje lokalne zajednice sa svim svojim znanjima i iskustvima. Sigurni smo da će sredstva EU pomoći očuvanju pivnica, koje nažalost sve više propadaju i da će pospešiti lokalno stanovništvo da se aktivno uključi u njihovo očuvanje – izjavila je prilikom potpisivanja Memoranduma dr Dubravka Đukanović.

Deo Negotinskih pivnica u vinarskim selima već je u funkciji turizma, ima i mladih ljudi koji su se opredelili da nastave vinarsku tradiciju svojih porodica i po njihovom mišljenju, bespovratna sredstva EU udružena za znanjem Republičkog zavoda, biće od velike pomoći vinarskim selima.

Zajednički je stav da će se pored samog očuvanja autentičnosti sela i pivnica, ovim ulganjima unaprediti i jedinstveni turistički proizvod koji Rajac, Rogljevo i Smedovac nude, a to je ruralni i vinski turizam u ambijentu 19. veka, uz veliku mogućnost aktivnosti u prirodi i obilasku ostalih turističkih i kulturnih atrakcija Negotinske krajine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari