Nemci pomažu revitalizaciju Kneževog arsenala 1

Grad Kragujevac i konsultantaska kuća Ambero iz Nemačke potpisali su memorandum o saradnji kojim je predviđena izrada strategije urbanog razvoja centralne gradske zone, odnosno prostora nekadašnjeg kragujevačkog Vojno – tehničkog zavoda, jedinstvenog kulturno- istorijskog kompleksa, za koji se vezuju počeci industrijalizacije Srbije.

 Cilj zajedničkog rada na tom poslu je da se ta važna istorijska lokacija pripremi za buduće investitore, pre svega kroz tzv. Branufild ulaganja, koja obezbedjuju očuvanje ambijenta, a grad dobije, praktično, novi centar.
Saradnja Kragujevca i konsultatnske kuće Ambero, preko organizacije GIZ i nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, traje od 2010. godine. Do sada je, rečeno je na unapređenju upravljanja zemljištem urađeno dosta. Prvi, veoma važan, korak bilo je usvajanje Strategije integralnog urbanog razvoja Kragujevca, koja je svojevremeno usvojena u gradskoj skupštini. Svi dalji potezi nadovezuju se na taj dokument. U ovoj fazi Ambero će pomoći Kragujevcu da za prostor poslovno industrijske zone “Vojno tehnički zavod”  dođe do optimalnih, ekonomski, ali i kulturološki, prihvatljivih rešenja.
-Naš je zadatak da veoma interesantnu lokaciju pripremimo za regeneraciju kroz brown field investicije. Imamo iskustva sličnih celina u gradovima Nemačke. Ovaj projekat, kao kruna višegodišnje saradnje, veoma je značajan i za nas. U neredne dve i po godine potrebno je da uradimo Studiju izvodljivosti koja bi se sastojala od procene troškova, kako za obnovu infrastrukture, tako za izgradnju novih objekata, zatim utvđivanja vrednosti zemljišta i objekata, kao ulaznih parametara, Na kraju bi došlo i utvrđivanje strukture neophodne za realizaciju projekta, kao kruna čitavog posla”, rekao je, između ostalog rukovodilac projekta Herold Miler.
Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je da je namare grada da se u budućnosti i taj deo Kragujevca, ktroz revitalizaciju kompleksa nekadašnjeg Vojno-tehničkog zavoda, otvori ka građanima. Prostor Vojno tehničkog zavoda je nadomak centra Kragujevca, a većina građana, prema njegovim rečima,, ne zna kako taj prostor izgleda i šta se sve tamo nalazi
Nikolić je, pritom, ocenio da je kupovina dela tog kompleksa, koji od skora nosi naziv Knežev arsenal bio dobar potez prethodne vlasti, čime je započet postupak otvaranja svojevrsnog grada u gradu. On je najavio da će deo gradske administracije ubrzo biti useljen u upravnu zgradu Vojno-tehničkog zavoda, palatu izgradjenu 1926. prema projektu belgijskih stručnjaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari