Vlada Srbije će insistirati na profesionalizaciji uprave u javnim preduzećima. Ona moraju da rade na ekonomskim principima, zbog čega ćemo morati da sprovedemo punu profesionalizaciju u njima – izjavio je juče premijer Srbije Mirko Cvetković na obeležavanju 90 godina postojanja Banke poštanske štedionice. Cvetković je naveo da je „Poštanska štedionica primer da kada se funkcija svojine odvoji od funkcije upravljanja, rezultati neće izostati“.


Kao mesto na kojem je učinjen napredak premijer je istakao Poštu, u čijem se vlasništvu nalazi Štedionica, koja će od narednog meseca uvesti sistem koji će pojednostaviti izvoz robe vrednosti do 1.000 evra, „za šta će od sada biti potrebna samo dva dokumenta“.

– Za one koji iznose kritike o nekontrolisanoj potrošnji, hoću da kažem da je sva budžetska potrošnja pod kontrolom i da nije bilo povećanja potrošnje, već su smanjeni prihodi budžeta. Ali, nije zaustavljen ni jedan veliki infrastrukturni projekat i sve penzije i plate se redovno isplaćuju. Ovu godinu ćemo završiti sa rastom izvoza od 20 odsto, koji i dalje raste brže nego uvoz, sa rastom od dva odsto i jednocifrenom inflacijom. Na osnovu toga očekujemo da će u 2012. izvoz nastaviti da raste i da ćemo zabeležiti rast bruto domaćeg proizvoda od tri procenta – dodao je Cvetković.

Osvrnuvši se na tradiciju Poštanske štedionice i njenih 2,5 miliona građana klijenata, premijer je podvukao da štedionica „ne treba da bude povlašćeni kolos, koji guši privatnu inicijativu“.

Predsednik Izvršnog odbora ove banke Srđan Cekić istakao je da je Poštanska štedionica prva u Srbiji po ostvarenom prinosu na akcijski kapital, koji je prošle godine bio na nivou od čak 30,28 odsto, a 2008. na čak 40 procenata. Prema njegovim rečima, banka je ostvarila profit od 1,25 milijardi dinara u 2010. godini, pri čemu je 65 odsto plasmana okrenuto stanovništvu, a ostatak korporativnom sektoru. Cekić je naglasio da je među glavnim ciljevima banke povećanje kapitala, koje će delom biti ostvareno sopstvenim sredstvima, a delom kroz dokapitalizaciju, pri čemu banka računa na svog većinskog vlasnika, odnosno državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari