Šta kupiti deci pored slatkiša za Novu godinu i koliko koštaju igračke? 1Foto: Pixabay/Esi Grünhagen

Novogodišnji paketići izazivaju najveću radost kod dece, kako zbog slatkiša, tako i zbog igračaka. Roditelji će morati da izdvoje više novca nego ranijih godina, zbog velikog porasta inflacije koju prati i porast cena. Igračaka ima za svačiji džep, od nekoliko stotina dinara do tridesetak hiljada dinara.

Cene zavise od kvaliteta i veličine igračke, a ako su u pitanju setovi, od njihove sadržine.

Kod „Kineza“ veliki je izbor kao i u prodavnicama igračaka, samo su dosta povoljniji. Igračke životinja, među kojima naročito dominiraju dinosauarusi, kreću se između 300 i 2.300 dinara.

Za komplete autića i kamiona treba izdvojiti od 350 do 1.200 dinara, dok su cene pojedinačnih između 250 i 800 dinara.

Rubikove kocke koštaju od 150 do 600 dinara, u zavisnosti od cene i složenosti. Društvene igre su veoma povoljne, pa je recimo šah 300 din, dok se cena „Čoveče, ne ljuti se“ kreće oko 200 dinara.

U ponudi je veliki izbor setova za devojčice koji koštaju u proseku oko 1.000 dinara, dok se razne vrste lutki, od beba do barbika, kreću između 1.000 i 2.000 dinara. Razne vrste plišanih igračaka kreću se od 800 do 7.200 dinara.

Ako je vaše dete ljubitelj sporta, trotinet i skejt kod Kineza su oko 2.900, dok su u lancima dečijih radnji ovi rekviziti dva do tri puta skuplji.

Šta kupiti deci pored slatkiša za Novu godinu i koliko koštaju igračke? 2
Foto: Pixabay/Kirkbyboy

U radnjama koje nude širok asortiman dečjih igračaka cene su nešto veće, ali je primetan i bolji kvalitet. Jedna od prodavačica kaže da više nema razlike kome šta kupujemo, pa tako devojčice traže automobile, a dečaci „kuhinju“.

Ako želite da budućim kuvarima ili kuvaricama obezbedite kućne aparate u skladu sa njihovim godinama, pojedinačno će vas to koštati između 1.000 i 2.500. Zabava za kasire je malo skuplja, pa su kase između 2.300 i 4.300 dinara.

Razne vrste minijaturnih vozila, poput kola Hitne pomoći ili građevinskih mašina, koštaju između 1.800 i 4.000 dinara. U sličnom cenovnom rangu su i autići, čija cena varira od veličine i toga da li su na daljinsko upravljanje.

Jedna od napopularnijih igara među generacijama dece su Lego kocke, a danas bi roditelji za takve tematske setove trebalo da izdvoje od 1.300 do čak 23.000 dinara.

Lanci dečjih radnji nude mnogo sadržajnije društvene igre, među kojima su više igara u jednom setu, kao i razne interaktivne mape Srbije ili sveta, koje koštaju nekoliko hiljada dinara.

Autorka je polaznica Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Šta kupiti deci pored slatkiša za Novu godinu i koliko koštaju igračke? 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari