Odgovori na sva pitanja o stambenim kreditima: Šest najtežih koraka do kupovine stana 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Kolika je minimalna plata potrebna da biste digli stambeni kredit u Srbiji, kako do učešća, kakvu kamatnu stopu izabrati, šta treba od dokumentacije  – samo su neka od pitanja koja muče sve zainteresovane za kupovinu stana na ovaj način. U Danasovom velikom vodiču kroz stambene kredite donosimo odgovore na ta, ali i mnoga druga pitanja.

Doneli ste odluku – kupujete stan i zadužićete se u banci tokom narednih deset, dvadeset ili čak trideset godina. Međutim, do odobrenog stambenog kredita deli vas nekoliko koraka.

Prvi korak: Da li ste zaposleni i koliko zarađujete?

Prvi uslov za stambeni kredit je da je klijent u radnom odnosu, a uobičajeno je da banka traži da je klijent zaposlen za stalno kod istog poslodavca najmanje šest meseci u momentu podnošenja zahteva. Drugi uslov je da imate odgovarajuća primanja.

Kolika je minimalna plata za stambeni kredit zavisi od toga koliki se kredit uzima i na koji period se uzima, odnosno od toga kolika je mesečna rata stambenog kredita.

Dakle, stan možete kupiti i ukoliko imate skromnija primanja, a ovde pročitajte kolika vam je minimalna plata potrebna da biste kupili, recimo, stan od 60.000 evra.

Drugi korak: Imate li novca za učešće?

Opet se vraćamo na taj stan od 60.000 evra i činjenicu da vam je za njegovu kupovinu u startu potrebno minimum 12.000 evra.

Međutim, ako nedostaje početni kapital za učešće, to ume da odvrati mlade ljude od rešavanja stambenog pitanja, i pored njihove dobre plate i stalnog zaposlenja. Ipak, i za ovakve slučajeve postoje rešenja, a kako preskočiti taj stepenik zvani „učešće“ pročitajte u opširnijem tekstu.

Treći korak: Kakvu kamatnu stopu izabrati?

Imate dovoljna primanja, obezbedili ste novac za učešće, ali onda nastupa sledeća dilema – šta je sa kamatnom stopom.

U bankama se nude varijabilna, kombinovana i fiksna kamatna stopa, svaka ima svoje prednosti i mane, a razlike u visini mesečne rate nisu zanemarljive.

Detaljno o promenljivim i fiksnim kamatnim stopama pročitajte u našem posebnom tekstu.

Četvrti korak: Dokumentacija

Iako zbog ozloglašene birokratije ovaj korak možda mnogima deluje najteže, u praksi je situacija malo drugačija. Naime, ako ste pronašli stan i obezbedili početva sredstva za učešće, za vas će prikupljanje dokumentacije za banku biti „mačiji kašalj“.

Za podizanje stambenog kredita potrebni su vam: lični dokument, izveštaj Kreditnog biroa, potvrde o zaposlenji u visini primanja, platne listiće, izvodi o prometu na računima…

Deluje mnogo? U našem posebnom vodiču kroz dokumentaciju koja vam je potrebna za podizanje stambenog kredita saznajte šta od pomenutog nabavljate sami, a šta vam obezbeđuje banka, kao i koja dokumentacija je potrebna za posebne slučajeve.

Peti korak: Polise osiguranja

Kada dižete stambeni kredit banka će od vas zahtevati i da imate osiguranje – neke vrste osiguranja su obavezna, dok se o drugima savetuje da razmislite kako biste zaštitili sebe i svoje bližnje.

Banke od klijenata pri uzimanju stambenog kredita zahtevaju osiguranje nekretnine vinkulirano u korist banke, koje podrazumeva osiguranje same nekretnine od raznih oblika uništavanja uz pokriće brojnih rizika poput požara, udara groma, eksplozije, oluje, grada, poplava i bujica, a pored ostalog, uključuje osiguranje od osnovnih i dopunskog rizika od izliva vode. Više o neophodnim i opcionim tipovima osiguranja saznajte u posebnom tekstu.

Odgovori na sva pitanja o stambenim kreditima: Šest najtežih koraka do kupovine stana 2
Foto: Shutterstock/2M media

Šesti korak: Renoviranje i opremanje stana

Za razliku od prethodnih pet, ovo je korak o kome mnogi maštaju. Ipak, i ovde se kao prepreka pojavljuju finansije.

Međutim, kako banke nude rešenje za sve, tako i kupcima stanoma, u zavisnosti od banke, mogu biti ponuđeni povoljni krediti za renoviranje ili opremanje nekretnine, ili keš krediti.

Ipak i za keš kredite potrebno je da ispunjavate određene uslove.

Kako refinansirati stambeni kredit?

Važno je da znate da stambeni kredit možete i refinansirati, u istoj ili drugoj banci, i na taj način ostvariti recimo nižu ratu i kamatu ili produžiti period otplate, ili, zašto da ne, skratiti ga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari