Izvršni odbor Narodne banke Srbije ukinuo je juče odluku na osnovu koje su lizing kuće bile u obavezi da na posebnom računu kod banaka drže izdvojena sredstva rezerve. „Time je stvorena mogućnost za smanjenje cene finansiranja putem finansijskog lizinga i jačanje konkurentske pozicije davalaca finansijskog lizinga na finansijskom tržištu.

Oslobađanje davalaca lizinga od obaveze da drže sredstva rezerve, po oceni Izvršnog odbora, doprineće da se finansijski lizing učini atraktivnijim finansijskim proizvodom, a tržište finansijskog lizinga, kao segment integralnog finansijskog tržišta zemlje, održi i unapredi“, navodi se u saopštenju koje je tim povodom objavila NBS.

– Jako smo zadovoljni što je centralna banka imala razumevanja za problem na čijem smo rešavanju jako dugo radili i koji je znatno ranije trebalo da ima ovakav ishod. Ali, jako je dobro to što je naš zahtev uslišen, jer to znači da ćemo oslobođena sredstva usmeriti na tržište i ako ne po nižim, što je verovatno, onda bar po sadašnjim cenama – rekao je za Danas Bojan Vračević iz S lizinga.

Iako u ovom trenutku nema preciznijih podataka o tome koliko sredstava iz rezerve će biti vraćeno lizing kućama, jer zavisno od plasmana, svaka od njih je imala druge iznose „zarobljene“ na računima banaka, prema grubim procenama reč je o više od 100 miliona evra. Taj novac trebalo bi uskoro da se plasira klijentima ili kroz finansijski ili kroz lizing opreme, mašina i vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari