Parović: Basta bio na čelu mlekare koja je švercovala sir iz Ukrajine u Rusiju 1Foto: Beta/BRANISLAV BOZIĆ/MO

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović je danas tražio smenjivanje ministra privrede Srbije, Radeta Baste, jer je 2018. godine bio na čelu „Sremske mlekare“ koja je prošvercovala oko četiri miliona kilograma sira u Rusiju.

Po njegovim rečima, ta mlekara iz Sremske Mitrovice je nastala tako što je preregistrovana firma „Union lek“ koja se bavila trgovinom lekovima.

„Trećeg februara 2016. godine, Union lek menja ime i upisuje se kao Sremska mlekara i menja šifru delatnosti u proizvodnja i trgovina mlekom i mlečnim proizvodima. U jednom dokumentu Agencije za privredne registre u septembru 2017. godine kao odgovorno lice za Sremsku mlekaru upisan je Rade Basta, aktuelni ministar privrede“, rekao je Parović na konferenciji za novinare ispred Ministarstva privrede u Beogradu.

Kako je naveo, 2018. godine u mlekaru je ušao i inostrani kapital, odnosno kompanija sa Kipra koja je u ofšor zoni, a godinu dana kasnije „Sremska mlekara“ je kupila Duvansku industriju iz Bujanovca.

„Nakon toga su započeli veliki posao: Sremska mlekara izvozi sir u Rusiju. U novembru 2018. godine zvanično od fitosanitarne inspekcije Rusije našim inspekcijskim organima dolazi dopis da je nedvosmisleno utvrđeno da je Sremska mlekara prepakivala proizvode iz Ukrajine, odnosno sir i da ih je pod lažnom deklaracijom izvozila u Rusiju kao proizvod iz Srbije“, rekao je Parović.

Podsetio je da postoji trgovinski sporazum Srbije i Rusije i da za srpske proizvode ne postoji carina kada se izvoze u tu zemlju, ali da je potrebno tom prilikom dokazati da je proizvod koji se izvozi, poreklom iz Srbije.

„Na deklaraciji je pisalo da je to srpski proizvod i tih četiri miliona kilograma sira je otišlo u Rusiju kao srpski mlečni proizvod. Međutim, Rusi su utvrdili da je prepakovan sir koji je pre toga uvezen iz Ukrajine, što je tamo zabranjeno, jer su na snazi u tom trenutku već bile sankcije. Tako je Sremska mlekara u periodu kad je Basta bio direktor, izvršila krivično delo, nezakonitog izvoza i prepakivanja robe“, kazao je Parović.

Dodao je da je sir zapravo bio biljnog porekla iako je deklarisan kao mlečni.

Prema njegovim rečima, srpske institucije su ruskim institucijama odogovorile na dopis da ova firma nije registrovana u Srbiji, već da ima privremenu dozvolu koja joj je oduzeta, da nikada nije imala dozvolu za izvoz robe u Rusiju, kao i da je izvršenio krivično delo lažnog deklarisanja i da je izvršeno u inostranstvu.

„Verovatno je to prepakivanje izvršeno na Kipru. Od obećanja za kažnjavanjem nije bilo ništa, a Basta se 27. septembra 2018. godine kada je krenula istraga, odrekao svog udela u Sremskoj mlekari i prebacio dužnost na izvesnu gospođu Svetlanu Marković“, rekao je on.

Basta je potom dobio mesto direktora „Beogradskih elektrana“ i, prema rečima Parovića, pozivao na uvođenje nuklearne tehnologije u Srbiji.

„Postao je aktivni lobista za nešto što je zabranjeno zakonom u Srbiji, pošto imamo moratorijum za izgradnju nuklearnih elektrana. Nakon funkcije direktora elektrana, nagrađen je funkcijom ministra privrede. Tražimo smenu Radeta Baste i da pod hitno bude procesuiran“, rekao je Parović.

Podsetio je da sada Basta pokreće pitanje sankcija prema Rusiji i dodao da je „verovatno ljut jer mu je propao posao od najmanje 20 miliona evra sa sirevima“.

„Dakle, Vučić ga je uputio da mora da pokrene pitanje uvođenja sankcija Rusiji da bi ispitao kakav će biti odogovor i srpske i ruske javnosti i da bi mogao, u zavisnosti od tog odgovora, da i on pokreće to pitanje na sebi svojstven način“, rekao je Parović.

Predsednik Pokreta Ljubav Vera Nada Nemanja Šarović rekao je da zahteva da tužilaštvo počne da funkcioniše, ali da je svestan da Basta neće biti smenjen.

On je pozvao građane na protest protiv evropskog plana za Kosovo, u nedelju 19. marta, da bi pokazali „to što Vučić neće potpisati, ali će sprovesti u delo“.

„Hoćemo da mu kažemo da se srpski narod sa tim ne miri, da mu kažemo da nisu svi Srbi ovce, da nismo svi beskičmenjaci i da još nije čitavu Srbiju pretvorio u splačinu kakavu je pretvorio njegovu Srpsku naprednu stranku, pa sad izmišlja neki novi pokret da prevari ovaj mučeni narod“, rekao je Šarović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari