Pijačni prodavci: Susret sa Vučićem u državničkom stilu, o detaljima sledeći put 1Foto: N1

Srđan Praštalo iz Udruženja pijačnih prodavaca za N1 kaže da je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kom su izneli svoje protivljenje fiskalizaciji pijaca, održan u „državničkom stilu“.

Ističe da su pijačni prodavci saslušani i da su uspeli da artikulišu 80 odsto zahteva i glavnih razloga zašto je fiskalizacija u ovom momentu neprihvatljiva.

„Nije nam ništa obećavano, osim da će sve informacije dobijene u toku sastanka biti obrađene sa saradnicima, i da se u nekih osam dana, mislim da pada i Uskrs, tako da polse toga, organizuje drugi sastanak gde možemo da idemo u realizaciju adekvatnih rešenja“, objašnjava Praštalo.

Pijačni prodavci, kako kaže, nisu ni očekivali da će to biti sastanak gde će sve biti „rešeno u nekom kafanskom maniru“, piše N1.

„Mi smo sa realnim očekivanjima i ušli (…) U obe varijante rok je jako kratak, 1. maj bi trebalo da bude rok kada bi mi svi trebalo da imamo fiskanle kase, što je nemoguće, tako da nama se žuri, ali na kraju krajeva nemamo ni potrebu da žurimo zato što mi nemamo kud“, ističe Praštalo.

Očekuje i da bi na sledećem sastanku, mogli sa predsednikom Vučićem da pričaju o detaljima gde oni mogu da popuste, a da zauzvrat ne bude fiskalizacije pijace.

„Ako ne, onda je naravno sledeće pitanje šta onda? Mi idemo u oba modela na ulicu. Ako prihvatimo poraz mi smo na ulici kao socijalni slučajevi, ako ne prihvatimo, mi smo na ulici kao građani koji protestuju“, poručuje Praštalo.

Pijačni prodavci, koji nisu istovremeno i proizvođači robe koju prodaju, protestovali su u sredu u Beogradu i blokirali saobraćaj na Slaviji, zbog obaveze da promet registruju preko fiskalnih kasa, a kada nisu primljeni na razgovor kod predsednika Srbije zaustavili su saobraćaj i na Mostarskoj petlji.

Posle te blokade pozvani su na razgovor sa Vučićem, koji je održan u subotu. Posle sastanka su poručili da su optimističniji nego što su bili do tada, kao i da do narednog susreta, neće biti novih blokada niti protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari