Završen protest pijačnih prodavaca, sastanak sa Vučićem u subotu (FOTO, VIDEO) 1Printskrin

Protest pijačnih prodavaca, koju je počeo jutros u devet časova, završen je, nakon što im je rečeno da će u subotu imati sastanak sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, objavio je N1.

Pre toga, iako su satima čekali ispred Predsedništva nekoliko predstavnika pijačnih prodavaca, koji su došli u Beograd iz cele Srbije da iskažu protivljenje uvođenju fiskalnih kasa niko nije primio na sastanak.

„Niko nas nije primio, razočarani smo“, kaže za Danas jedan od organizatora protesta Srđan Praštalo.

Slavija koja je nekoliko sati bila blokirana sada otvorena za saobraćaj, ali se deo učesnika protesta preselio na Gazelu, koja je do malopre bila delimično blokirana.

Prodavci su, nakon što ih niko nije primio u Predsedništvo, rekli da više neće biti organizovanog protesta i da su razočarani i poniženi jer ih predsednik Srbije nije primio na sastanak.

U međuvremenu, N1 je objavio da je ministar finansija Siniša Mali rekao kako će svi koji se bave maloprodajom morati da imaju fiskalne kase.

Pijačni prodavci blokirali su nešto pre 13 časova i 30 minuta saobraćaj na trgu Slavija i najavili da će tu ostati „do daljnjeg“. Tri sata nakon toga većina je i dalje tu, slušaju muziku, igraju kolo.

Organizatori protesta pijačnih prodavaca saopštili su pre 14 časova da su dobili poziv iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića da tročlana delegacija dođe na sastanak.

Pijačni prodavci su sa sobom poneli stolice i stiropor i posedali po kružnom toku na Slaviji.

Pijačni prodavci organizovali su protestnu šetnju ka centru grada, pa je saobraćaj između Terazija i Slavije bio blokiran.

Kolona je najpre stigla do zgrade Predsedništva, a kako je javio reporter Danasa, putnici na stajalištima gradskog prevoza su vidno nezadovoljni. Ipak, incidenata nije bilo.

U koloni je bilo nekoliko hiljada demonstranata, koji su skandirali „nećemo kase“, praveći buku pištaljkama i vuvuzelama zbog nezadovoljstva RTS-ovim izveštavanjem sa njihovih protesta.

Protestna šetnja počela je u 9 časova kod Tržnog centra Ušće, odakle su se građani preko Brankovog mosta uputiti prema Zelenom vencu i Terazijskom tunelu, a zatim do Makedonske ulice i zgrade RTS-a, gde su se zadržali da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog medijske nezastupljenosti.

Završen protest pijačnih prodavaca, sastanak sa Vučićem u subotu (FOTO, VIDEO) 9
Foto: Gojko Vlaović/Danas

Kako navode za N1, njihovi zahtevi su potpuno ignorisani, nije bilo odgovora, sa namerom da se njihova situacija, kako kažu – amortizuje.

„Tada smo bili pozvani u Sekretarijat, dali su nam lažnu nadu, dobili smo poziv da je predmet završen. Igraju se sa nama, sa ljudima koji pošteno pokušavaju da prežive. Nemamo šta da tražimo ispred Nemanjine, Predsedništvo je naša tačka – mi tražimo 10 minuta, posle idemo na Slaviju, naš tim ide ispred Predsedništva, hoćemo vreme i mesto za sastanak“, kazao je Srđan Praštalo iz Udruženja pijačnih prodavaca za N1.

„Čeka se 1. maj da ovi ljudi ostanu bez posla“, rekao je i dodao da prilikom prethodnog protesta kada je prenoćio ispred Predsedništva, predsednika Vučića nije video.

Pijačni trgovci su prilikom polaska u protestnu šetnju uputili izvinjenje građanima što će saobraćaj biti blokiran.

Protestu su prisustvovali i Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, kao i Aleksandar Jovanović Ćuta ispred Ekološkog ustanka.

Do RTS-a pijačni trgovci su šetali preko Zelenog venca i pored Doma omladine. U tim delovima grada je u tom trenutku saobraćaj bio obustavljen. To je dovelo do negodovanja građana koji su čekali na stanicama gradskog prevoza ali nikakvih incidenata nije bilo. Na protestu nije viđena uniformisana policija sem saobraćajaca koji su vozila usmeravali na druge ulice kako bi kolona mogla da se nesmetano kreće. Sa druge strane, kao i obično kada se radi o protestima, na skupu je bio veliki broj pripadnika policije u civilu. Ispred zgrade RTS-a takođe nije bilo policajaca pa je demonstrante dočekalo samo nekoliko pripadnika obezbeđenja te medijske kuće. Pijačni trgovci su na tom mestu izrazili svoje nezadovoljstvo jer smatraju da javni servis ne izveštava na zadovoljavajući način o njihovim problemima i protestima.

Nakon toga kolona se uputila ka zgradi Predsedništva Srbije. Govoreći okupljenima na tom mestu predsednik Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak” Srđan Praštalo rekao je da je njihov zahtev skroman, a to je “da se puste da žive i rade i državi plaćaju porez, ali da i dalje imaju status „paušalaca“. Zahtev za to je potpisalo 16.000 prodavaca i pre mesec dana je predat Vučićevom kabinetu, ali do danas nije bilo odgovora, izjavio je Praštalo.

„Mi smo jedan od stubova na kojima država stoji. Da li je cilj da se ukinemo i da država ne dobija ništa od nas“, zapitao se Praštalo.

On je dodao je Vučić u javnom nastupu obećao da će pijačne prodavce primiti posle izbora ali da se to ipak dosad nije desilo.

Ministra finansija Sinišu Malog Praštalo je optužio da je pijačnim radnicima koji nemaju fiskalne kase zapretio gašenjem i „uzimanjem parčeta hleba“. Nakon što je to rekao usledila je salva zvižduka i gromiglasno negodovanje prisutnih.

Nakon što je Praštalo završio svoje obraćanje kolona se uputila ka trgu Slavija koji je blokirala. Policija je prethodno zaustavila saobraćaj iz pravca svih sedam ulica koje vode ka tom trgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari