PKS: Nedopustive blokade kompanija koje otkupljuju maline u Srbiji 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Privredna komora Srbije kao nedopustive ocenjuje blokade pogona nekih od najvećih otkupljivača i izvoznika malina širom Srbije od strane proizvođača koji nisu zadovoljni ovogodišnjom otkupnom cenom, navodi se u saopštenju PKS koje je dostavljeno našoj redakciji.

Nakon sastanka sa najvećim otkupljivačima malina, koji je danas održan u Privrednoj komori Srbije, upućena je molba svim nadležnim državnim organima da u skladu sa zakonom, omoguće nesmetan rad kompanijama koje otkupljuju voće.
– Pojedini vlasnici kompanija istakli su da su primali pretnje od strane nezadovoljnih proizvođača što će biti prijavljeno nadležnima u policiji i pravosuđu. PKS naglašava da je dogovor proizvođača i otkupljivača jedini način da malina iz Srbije sačuva svoje mesto na sve zahtevnijem evropskom i svetskom tržištu – navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Navodi se i da će, kako bi se sprečile različite interpretacije podataka o tržištu maline, PKS od avgusta tekuće godine na mesečnom nivou objavljivati sve relevantne činjenice o otkupnim cenama, proizvodnji i izvozu malina kako u Srbiji tako i u inostranstvu, “sa ciljem da svi proizvođači otkupljivači imaju realnu sliku o tržištu maline”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari