Poslovni rezultati Ziđina doprineli punjenju budžeta Bora i Majdanpeka 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Sa 1,8 milijardi dinara koliki je iznosio budžet grada Bora 2018. kada je u decembru većinski vlasnik RTB Bor postala kompanija Ziđin, uvećan je na tri milijarde ove godine, a prema rečima borskog gradonačelnika, Aleksandra Milikića, iduće godine će, na osnovu projekcija, dostići četiri milijarde dinara, a to znači nove, veće investicije u gradu.

Broj nezaposlenih koji je na evidenciji NSZ u minule tri godine smanjio se sa šest i po, na tri i po hiljade i to je ogroman pomak, ocenio je na nedavnoj konferenciji za novinare u gradskoj kući Aleksandar Milikić, naglašavajući  da se najveći deo Borana, oko dve trećine, zaposlio u Ziđinu, a ostali su se zaposlili uglavnom u preduzećima koja sarađuju sa ovom kompanijom.

Po njemu, dobri poslovni rezultati kompanija Srbija Ziđin Koper i Ziđin Majning, najviše su doprineli poboljšanju standarda u Boru.

Prosečna zarada u Boru, ne računajući Ziđin, u 2018. je iznosila oko 53 hiljade, a 2021. godine je 74,5 hiljada dinara. U ovoj kompaniji je prosečna plata sa 68 hiljada u 2018. godini porasla na 98 hiljada dinara i ima dalju tendenciju rasta, a to se odražava na gradski budžet, čulo se ovom prilikom. Znatno veći gradski budžet, četiri milijarde dinara u idućoj godini, kako je to rekao gradonačelnik Milikić “omogućava da uradimo sve ono što smo započeli”.

Znatno veće investicije od komunalne infrastrukture do obrazovanja i socijalne zaštite povoljno će uticati na povećanje standarda i poboljšanje uslova života i rada u gradu i borskim selima, kažu nadležni.

Idućeg pondeljka o trećem ovogodišnjem rebalansu budžeta izjasniće se odbornici Skupštine opštine Majdanpek. Rebalans, po kome su planirani prihodi povećani za 41 milion dinara, prihvaćen je na sednici Opštinskog veća. Prihodi su uvećani po osnovu naknade za korišćenje mineralnih sirovina i poreskih prihoda.

Budžet majdanpečke opštine uvećan je za 3,6 odsto i sada iznosi 1,189 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari