Postignut dogovor sindikata i Ziđina: Sledi potpisivanje kolektivnog ugovora 1 Foto: Lj. Aleksić

Zaposleni u kineskoj kompaniji Ziđin dobiće novi kolektivni ugovor koji se bitnije ne razlikuje od prethodnog i kojim se regulišu prava i obaveza i zaposlenih i poslodavca. Od prve linerane ponude povećanja plata, koja nije ulazila u osnovnu cenu rada, tokom pregovora došlo se do povećanja cene rada po satu i klauzule da se svake godine početkom decembra ugovora nova cena rada uz korišćenje parametara koji se koriste u usklađivanju zarada u Srbiji.

– U suštini mi smo relativno zadovoljni, niti smo mi dobili baš sve, ali nismo ni izgubili sve – kaže za Danas aktivni učesnik pregovora za novi kolektivni ugovor i predsednik Samostalnog sindikata Rudnika bakra Majdanpek Goran Antić.

Prva dva dana ove radne nedelje o pravima i obavezama pregovarali su predstavnici reprezentativnih sindikata i menadžmenta kineske kompanije Ziđin.

I jedna i druga strana pokazale su dobru volju, a rezultat dvodnevnih pregovora, ali i svega što im prethodilo, računajući i protesna okupljanja u Majdanpeku i Boru, je novi kolektivni ugovor čije potpisivanje sledi.

Postignut dogovor sindikata i Ziđina: Sledi potpisivanje kolektivnog ugovora 2
Foto: Fonet

– Što se tiče starog kolektivnog ugovora i novog , oni su gotovo identični – rekao nam je Antić.

Objašnjava da je nepromenjen način kako se obračunava topli obrok, da je uz regres kompanija ponudila, a oni kao pregovarači prihvatili, da svaki radnik sa porodicom može jednom godišnje da dva dana koristi sobe u hotelu „Jezero“ koje je vlasništvo Ziđina, bez ishrane.

Prema rečima Antića, smanjen je broj dana plaćenog odsustva za dobrovoljno davanje krvi sa pet dosadašnjih dana na četiri.

-Mi smo kod finansijskog dela odnosno zarada imali spor. Nudili su linearno povećanje koje nije ulazilo u osnovnu zaradu, nudili su i povećanje cene rada od šest procenata, a drugog dana pregovora našli smo se na 192 dinara po satu, što je povećanje od desetak odsto. Na tih 192 dinara po satu dodaje se još 23 dinara linearno po satu, koji se ako radiš treću smenu uvećavaju za 35 odsto – priča on.

Kaže i da povećanje zarada neće biti jednako za sve, budući da će radnici koji imaju koeficijent 2,5 – 2,6 što je tipična proizvodnja i koji čine negde 85 porocenata zaposlenih imati povećanje 15 – 16 odsto, dok će povećanje ta zaposlene sa koeficijentima većim od 2,8 što je rukovodeći kadar, biti manje od 15 odsto.

– Ne kažem da smo prezadovoljni, ali u ovom trenutku ovo je maksimalno što smo postigli. Posle prve ponude od 5.000 dinara linearno i povećanja koje nije ulazilo u osnovnu zaradu, mi smo to pomerili. Povećanje je ušlo u osnovnu zaradu, što je vrlo bitno, i mi smo od početka, u pregovorima daleko odmakli. Možda smo mogli da idemo i sa većom cenom po satu koju smo mogli da dobijemo, ali smo hteli da pokažemo dobru volju – rekao nam je Goran Antić.

Naglašava da je u kolektivni ugovor ugrađena klauzula da se svake godine početkom decembra ugovora nova zarada odnosno nova cena rada i da se koriste parametri koji se koriste u usklađivanju zarada u Srbiji.

Dodaje da je i interes zaposlenih da kompanija napreduje, ali da se mora voditi računa i o interesima radnika.

-U ozbiljnoj kompaniji treba da budu uređeni odnosi između zaposlenih i poslodavca. Mi ne bežimo od obaveza, ali i poslodavac ne može da beži od obaveza – zaključuje naš sagovornik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari