Projekat "solarni paneli" tapka u mestu: Šta je uticalo na mali odziv građana? 1Foto: Pixabay/Skeeze

Iako je još prošle godine Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo javni poziv na kojem je učestvovalo 37 lokalnih samouprava, za dodelu subvencija građanima za ugradnju solarnih panela, ove instalacije za proizvodnju struje za sopstvene potrebe postavljene su samo u neznatnom broju domaćinstava u Srbiji.

Cilj projekta je da se građani motivišu da ugrade opremu na krovovima svojih domova i zgrada koja će im obezbediti niže računa za električnu energiju. Višak struje će moći da isporučuju u sistem Elektroprivrede Srbije ili uskladište u sopstvenim skladištima radi kasnijeg korišćenja.

Ako kupac-proizvođač tokom jednog meseca potroši manje struje nego što je proizvede, razlika će se preneti u naredni mesec, kao jedna vrsta zagarantovane pretplate. Odnosno tu količinu struje će potrošač koristiti kasnije. Kada pak ne proizvede dovoljno struje iz svojih solarnih panela, potrošač će potrebne količine obezbediti iz mreže Elektroprivrede Srbije.

Za solarne panele snage od četiri do pet kilovata troškovi ugradnje iznosi od 900 do 1.000 evra po kilovatu. Polovinu sume potrebne za instaliranje panela građani dobijaju od države i lokalne samouprave a drugu polovinu novca obezbeđuju sami.

Danas je od nadležnih u Ministarstvu rudarstva i energetike svojevremeno tražio informaciju o broju dosad istaliranih solarnih panela na krovovima domova kupaca – proizvođača. Odgovor na to pitanje nismo dobili.

Energetska struka u Srbiji pak tvrdi da ta brojka u ovom trenutku nije veća od par stotina domaćinstava.

Da tvrdnje struke imaju utemeljenje u činjenicama pokazuje i podatak, koji je nedavno objavilo Ministarstvo rudarstva i energetike, neposredno pre promene na čelu tog resora usled formiranja nove Vlade, da ukupan kapacitet solarnih elektrana koje su u prethodnih šest meseci postavili kupci-proizvođači u Srbiji, iznosi 5,17 megavata.

Procena stručne javnosti je da je reč o maksimalno nekoliko stotina građana i da je ta brojka prilično niska.

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, pored pet megavata elektrana koje su već na mreži, u postupku obrade zahteva kod Elektrodistribucije Srbije je još blizu 700 zahteva domaćinstava, stambenih zajednica i privrednih subjekata, za koje bi ukupna snaga iznosila 102,1 megavat.

Ekspert za energetiku Velimir Gavrilović kaže za Danas da je kapacitet dosad izgrađenih solarnih panela u domovima kupaca – proizvođača praktično simboličan.

– Da bi se ilustrovalo da je to zaista tako dovoljno je navesti podatak da taj kapacitet omogućava godišnju potrošnju struje tek jednog industrijskog postrojenja u Srbiji prosečne veličine. Veće fabrike pak troše oko četiri puta više električne energije pa je i to jasan pokazatelj da je potencijal izgrađenih solarnih panela, kada je reč o kupcima – proizvođačima zaista mali – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, da bi se povećao broj potrošača zainteresovanih da u svojim domaćinstvima postave solarne panele potrebno je da se ispuni nekoliko uslova.

– Jedan od najvažnijih je onaj da se poveća iznos subvencije za ugradnju solarnih panela. To će sigurno uticati da se poveća broj zainteresovanih jer bi se većim subvencijama smanjilo učešće građana u trošku investicije. Takođe, veoma je bitno i da se građani edukuju o tome kakve benefite mogu da računaju ako ugrade solarne panele. Stoga nadležni treba da pokrenu sveobuhvatnu kampanju vezanu za to pitanje i plasiraju je putem medija. Što veći broj ljudi bude informisan o tome da može da se uštedi na potrošnji struje u domaćinstava postavljanjem solarnih panela to će biti veća i cifra onih koji će se na to odlučiti – kaže Gavrilović.

On je dodao da je značajan faktor i ubrzavanje procedura za dobijanje potrebnih dozvola za izgradnju solarnih panela jer bi i to doprinelo da se građani ređe opredeljuju da ne budu samo potrošači već i proizvođači struje.

Za prvi projekat ugradnje solarnih panela u Srbiji Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je ukupno 100 miliona dinara a lokalne samouprave su obezbedile sumu iste vrednosti.

Podsećanja radi, sredinom marta Ministarstvo rudarstva i energetike potpisalo je ugovore sa 151 lokalnom samoupravom o subvencijama za ugradnju stolarije i solarnih panela u domaćinstvima. Plan je da se na taj način u sledećoj godini obavi energetska sanacija u oko 100 hiljada domaćinstava u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari