Prećutkivani sajber udar: Kako je grupa "Qilin" nanela štetu EPS-u i zašto se o tome ne govori? 1Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Hakerska grupa “Qilin” objavila je deo podataka koje je preuzela upadom u informacioni sistem Elektroprivrede Srbije pre nešto više od mesec dana i preti nadležnima u tom preduzeću da će javnosti predočiti i ostale dokumente do kojih je došla u slučaju da ne dobije novac koji traži za otkup.

Reč je o jednoj od najokorelijih kriminalnih grupa na Internetu i upućeni upozoravaju da njen razorni potencijal nikako ne treba potceniti i ignorisati.

Srećna okolnost je da svojim napadom “Qilin” nije ugrozio primarnu delatnost EPS-a, a to je proizvodnja i distribucija struje.

Međutim, aktivnostima koje je preduzela grupa je nanela dosta štete tom državnom preduzeću što izaziva zabrinutost s obzirom na to da je ono od vitalnog značaja za svakodnevno funkcionisanje društva.

qilin
Foto: Radenko Topalović/Danas

Stručne službe EPS-a, još uvek, nisu uspele da osposobe šalterske usluge preduzeća tako da plaćanje računa na taj način i dalje nije moguće.

Računari zaposlenih danima nisu bili u funkciji, a u jednom trenutku je čak bila ugrožena i isplata ličnih dohodaka, do čega na sreću nije došlo.

Nakon što su potrošači počeli da negoduju zbog toga što ne mogu da plate račune onlajn, EPS je u drugoj polovini decembra saopštio da je bio izložen hakerskom napadu.

Nadležni do danas nisu reagovaili povodom ovog događaja, osim što je odgovarajući na upit Danasa iz Nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (CERT) rečeno da “na osnovu javno dostupnog saopštenja AD Elektroprivreda Srbije, nema podataka koji bi potvrdili navode da objavljivanje informacija koje u svom posedu navodno ima grupa Qilin, može imati negativne efekte na proizvodnju, distribuciju i prodaju električne energije”.

Iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal je poručeno da “neće davati izjave tokom preduzimanja dokaznih radnji”.

Struka pak smatra da je nužno da se državni organi obrate javnosti po ovom pitanju, u prvom redu kako bi se sprečilo širenje panike putem društvenih mreža.

Prećutkivanje ovog slučaja ne donosi bilo kakav benefit niti smanjuje načinjenu štetu.

Eksperti smatraju da činjenica da je hakerska banda uspela da poremeti određene segmente rada preduzeća pokazuje da “rupe” u bezbedonosnom sistemu EPS-a očito postoje.

Sajber kriminal predstavlja značajnu opasnost, te se velike i organizovane kompanije trude da svoje sisteme dovedu do najvećeg stepena bezbednosti, između ostalog koristeći usluge stručnih konsultanata, pa bi dodatne mere zaštite svakako trebalo da primeni i EPS.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari