Reagovanje direktora RZS-a: Srbija manje siromašna i od pojedinih zemalja EU 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, reagovao je na tekst „Potrošnja u Srbiji tek na pola EU proseka: Od nas manje troše samo građani dve zemlje u regionu”, objavljen u Danasu 22. juna.

Kako objašnjava Kovačević, imao je potrebu da ga dopuni podacima i objašnjenjima koji bliže određuju poziciju Srbije u odnosu na zemlje Evropske unije.

„Prema poslednjim podacima, dobijenim na osnovu istraživanja Anketa o prihodima i uslovima života (SILC), stopa rizika od siromaštva je u 2021. godini iznosila 21,2 odsto. To znači da je oko petina stanovništva Srbije bila u riziku od siromaštva. Ova stopa je 2015. godine iznosila 26,7 odsto (tada je svaki četvrti stanovnik Srbije bio u riziku od siromaštva) i od tada je u konstantnom padu. Stopa apsolutnog siromaštva u Srbiji, u 2020. godini, iznosila je 6,9 odsto i u odnosu na prethodne godine nije došlo do značajnijih promena u visini ove stope“, navodi se u tekstu ragovanja.

Osim toga, dodaje se da je 2013. godine, prema visini stope rizika od siromaštva, Srbija bila na „neslavnom“ drugom mestu u Evropi, da bi 2021. u tom pogledu bila bolje pozicionirana i od pojedinih članica Evropske unije, kao što su Bugarska, Rumunija, Španija i Letonija.

„Kada posmatramo Gini koeficijent, na osnovu kojeg se meri nejednakost stanovništva, koji je u 2015. godini iznosio 40 i Srbiju svrstavao među zemlje sa najvećom nejednakošću, u periodu do 2021. godine dolazi do značajnog smanjenja ovog indikatora koji je u 2021. godini iznosio 33,3 i Srbiju pozicionirao ispred Bugarske, Letonije, Litvanije i Rumunije“, napominju iz RZS.

S tim u vezi, Kovačević naglašava da se na osnovu iznetih podataka može zaključiti da je Srbija u pogledu indikatora siromaštva i nejednakosti bolje pozicionirana ne samo od zemalja navedinih u tekstu, već i od pojedinih zemalja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari