RERI: Neprihvatljivo i opasno ćutanje nadležnih 1foto Siniša Obrenić

Savet za borbu protiv korupcije zatražio je pre nekoliko dana od Vlade Srbije da razmotri poništenje privatizacije Instituta Jaroslav Černi, a Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) smatra neprihvatljivim ćutanje Vlade i nadležnih organa na izveštaj koji je Savet objavio, navodi se u saopštenju RERI.

U izveštaju Saveta, Vladi se preporučuje da naloži preispitivanje odluke Ministarstva privrede kojom se proglašava kupac Instituta, te da naloži Državnom pravobranilaštvu pokretanje postupka poništenja odluke i ugovora o prodaji.

Agenciji za sprečavanje korupcije preporučuje se pokretanje postupka protiv članova konzorcijuma kupaca, podseća RERI, kako bi se utvrdilo da li je postojao sukob interesa, a svim ostalim nadležnim organima da nalože zakonsku proveru koruptivnih radnji i zloupotrebe službenog položaja.

“Imajući u vidu veoma ozbiljne neregularnosti koje su postupak privatizacije pratile, indicije koje ukazuju na potencijalno koruptivne aktivnosti, kao i vrlo konkretne preporuke koje je Savet u izveštaju dao, smatramo neprihvatljivim i opasnim ćutanje nadležnih institucija koje su u izveštaju pomenute”, kaže Jovan Rajić, advokat i predsednik UO RERI-ja.

RERI zahteva od Vlade, Ministarstva privrede, Tužilaštva, Pravobranilaštva i ostalih nadležnih organa vlasti, da se u što kraćem roku izjasne na na izveštaj Saveta i javnosti saopšte koje korake s tim u vezi nameravaju da preduzmu.

“Očekujemo da odgovorni postupe po zakonu i preispitaju celokupan postupak prodaje kapitala najznačajnije naučno-istraživačke kuće u oblasti vodoprivrede, zbog osnovane sumnje na nezakonitosti i suprotstavljanje privatnog, javnom interesu”, ističe se u saopštenju RERI-ja.

U izveštaju na 38 strana vladin Savet za borbu protiv korupcije, uz objašnjenje šta za Srbiju i građane znači Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi navodi da njegovu prodaju Milenijum timu treba poništiti, jer je neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu.

Ministarstvo privrede je novembra prošle godine donelo odluku da Institut „Jaroslav Černi“ proda konzorcijumu koji čine Milenijum tim i sedam direktora iz Instituta. Konzorcijum predvođen Milenijum timom, kako je saopšteno tada javnosti, dao je bolju ponudu od firme Bauwesen, tako da je Černi prodat Milenijumu po početnoj ceni od 2,58 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari