Rio Tinto: Nejasno kako bi referendum mogao da zaustavi gradnju rudnika

Vesna Prodanović, direktorka kompanije Rio Sava Eksploration, koja razvija rudnik litijuma kod Loznice

Ostavite komentar


  1. Da ponovim: Gotovo! Definitivno gotovo. Madke su pale. Sve je davno odradjeno izmedju Vlade RS i Rio Tinta. Vlada nazad ne moze. Kao i u Papui Novoj Gvineji. Valjda Vucic nece slati vojsku u Jadar da stiti interese stranog partnera. Ali, ko to zna. Sve je moguce.

  2. U normalnoj drzavi rezultat referenduma je iznad svih zakona. Npr. Bregzit. U ovakvoj mafijaskoj organizaciji sve je moguce cak i ono nemoguce.

  3. Marš sa Drine,ne trebaju nam naši -vaši novci,ne želimo ni vas niti političare koji ovo podrže.M A R Š

  4. Srbija dobija 5% od rudne rente? Druge države (koje su imale itekako mnogo ekoloških i drugih problema sa Rio Tintom) su sklapale ugovore i na 20%. Ko je sklopio tako ‘povoljan’ ugovor za Srbiju? Kome su pare otišle u džep za ovaj skandalozan posao?

  5. U pravu se gospodo iz rio tinta … proviziju ste uredno uplatili, kao i u svim banana zemljama koje ste ojadili, pa sada očekujete realizaciju !!!

  6. Znači treba uraditi analizu koliki profit je moguće napraviti od poljoprivrede na tih 860 hektara. Taj pricenat od „finalnog proizvoda“ zvuči da to niko neće moći da iskontrolise. Da ne govorimo da je 5% smešno, pa zgrada kada se zida daje se 25% vlasnicima lokacije, ovih 5% je čisto da ne kažu da je 0 EUR za Srbiju. Znači Rio Tinto 700 miliona EUR godišnje, a Srbija možda 35 miliona EUR (5%) uz ogromna zagađenja. Biznis, ali fer…

  7. Referendum? Pa rezultat je već izvestan. Na protestu u Loznici jedva sto ljudi, a od toga iz Mačve ni 10%

  8. Čitajući saopštenje Rio Tinta stiče se utisak da će iz zemlje vade med, u reke ispuštaju mleko, a meštanima daju čokoladu. Kim Džong-Un bi im pozavideo na licemerju.

  9. Ili su već dobili saglasnost za otvaranje rudnika ili su prethodnica okupacionih snaga. Drugačije se može objasniti ponašanje i „obrazloženje“ direktorke ove firme.

  10. Vlast je uzela pare za proviziju, nije jasno šta može zaustaviti projekat. Jasno su rekli

  11. Na čistom srpskom: Rio Tinto, go home! Adiós! Ako nije jasno, rado ćemo objasniti – opet po srpski.

  12. Nisu ni prvi ni poslednji okupatori koji su došli i isto tako pobegli glavom bez obzira…..biće opet ..strina gde je drina..?

  13. Ma nije samo zagadjenje u pitanju, hocemo li da se napunimo parama kao sa Geoksom? Velike pare Rio Tinto ce zaraditi, zato se ne libi da podmiti, utrosi, bori do kraja jer sve ce to kasnije da mu se bogato vrati na nasu stetu. Kinezi iz Bora odnose zlato, a ranije smo mi. Vlast ne radi u interesu naroda, radi samo za sebe. Kada je taj rudnik tako unosan, hajde da pare koje se ulazu u kampanju naprednjaka utrosimo za mali rudnik, pa posto se kopa dragocenost koja se toliko trazi, lako ce da se prosiri zaradjenim. Ali direktor da ne bude stranacki nego strucan i predan poslu.

  14. A koja bi bila zagadjenosti sveta i Srbije od benzinskih autobola, bez našeg litijuma za baterije elektro automobila, Srbija može da spasi svet od globalnog zaganjenja

  15. Svuda gde funkcioniše normalna država prvo se pita lokalna zajednica.

  16. Studija uticaja na životnu sredinu, kada je rade ovakve kooperacije je čista glupost. Meni su postavili autoput na 70m od kuće i studija uticaja na životnu sredinu je rekla da je to sasvim ok. Samo mazanje očiju.

  17. Ma vama je profit iznad svega, ljudski život nije važan, trećina Srbije je u sns-u ucenjeni su poslovima i moraju da ćute… Valjda neće i to doveka trajati valjda nam je zdravlje naše dece bitnije od svega…A vi gospodine predsedniče ste ubedljivo nešto najgore što je Srbiju moglo da zadesi. Preživela je ova zemlja svašta ali vas i vaš profit??? TEŠKO ĆE TO PREŽIVETI…

Ostavite komentar


Ekonomija

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije 10

Radnici ŽIT-a u ponedeljak i utorak protestuju ispred Vlade Srbije

Nezadovoljni zbog toga što mesecima ne primaju lične dohotke radnici Železničkog integralnog transporta, predvođeni predstavnicima Sindikalne organizacije ŽIT Beograd i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ŽIT-a, u ponedeljak i utorak u periodu od 10 do 12 časova potestovaće ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.