Ruski bankrot posle 100 godina, ali ne zato što nemaju para 1

Rusija je po prvi ut od 1918. godine propustila da isplati dospele obaveze po osnovu spoljnog duga, ali ne zato što nije imala novca, veća zato što je isključena iz međunarodnog finansijskog sistema.

U nedelju je istekao rok od 30 dana za otplatu 100 miliona dolara po osnovu kamata dve serije evroobveznica nakon što su one dospele 30. maja.

Investitori su saopštili da nisu dobili uplatu.

Krajem maja kancelarija američkog ministra finansija je blokirala Moskvu iz međunarodnih plaćanja.

Rusija je ponudila plaćanje duga u rubljama preko sosptvenog platnog sistema, a ruski ministar finansija je nazvao ovaj bankrot veštačkim, jer nije problem u nedostatku novca već u sankcijama zapadnih zemlja koje su zamrzle deo deviznih rezervi Rusije.

Obično propuštanje isplate obaveza po javnom dugu ima za posledice otežano i skuplje zaduživanje na međunarodnom tržištu, ali u ovom slučaju Rusija ni sada ne može da računa na ovaj kapital.

On im po svoj prilici nije ni potreban pošto zbog skoka cena energenata prihoduju oko milijardu dolara dnevno od izvoza nafte i gasa.

Javni dug Rusije u devizama je oko 40 milijardi dolara.

Prethodno je Rusija, odnosno tada već Sovjetski Savez 1918. godine pod Lenjinom nakon Oktobarske revolucije odbio da plati dugove poveriocima, a poslednji put Rusija nije platila obaveze 1998. godine ali prema domaćim poveriocima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari