Sandić (Novi DSS): A zašto Zrenjaninu polovna magnetna rezonanca ? 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

U Srbiji je svega bilo kada je reč o nabavci medicinske opreme a još uvek se pamti poziv nekadašnjeg ministra zdravlja Lončara da građani učestvuju u RTS Teletonu i svojim donacijama pomognu kupovinu nove magnetne rezonance za Klinički centar Srbije.

Ni Zrenjanin nije daleko od toga, jer je godinama gradio samodoprinosom regionalnu bolnicu. Ipak, sada je došao u apsurdnu situaciju da umesto novu opremu, dobija polovnu, upozorio je narodni poslanik i potpredsednik Novog DSS Zoran Sandić.

Kako je objasnio, Zrenjanin je trebalo da dobije nov dijagnostički aparat ali je pokrajinska administracija ipak odlučila da novokupljeni dijagnostički aparat ostane u Novom Sadu, a polovni iz Kliničkog centra Vojvodine stigne u Zrenjanin.

Kako kaže, ovu mu je  informaciju kao narodnom poslaniku potvrdila ministarka zdravlja.

Sandić (Novi DSS): A zašto Zrenjaninu polovna magnetna rezonanca ? 2
Foto: M.P. / Danas

„Kako me je kao narodnog poslanika ministarka zdravlja Danica Grujičić informisala, Zrenjanin je trebalo da dobije nov dijagnostički aparat ali
je pokrajinska administracija ipak odlučila da novo kupljeni dijagnostički aparat ostane u Novom Sadu, a polovni iz Kliničkog centra Vojvodine stigne Zrenjanin. Nejasno je zbog čega se pokrajinska administracija ovako odnosi prema građanima Zrenjanina pogotovo, koji su sa građanima susednih opština sami finansirali gradnju svoje bolnice“, navodi Sandić

On je još rekao da se „ne sme dozvoljavati da se o sudbini Zrenjanina odlučuje u Novom Sadu“.

„Ne smemo dozvoljavati da se o sudbini Zrenjanina odlučuje u Novom Sadu jer to nam je i u prošlosti dovelo do toga da je Naftagas, Banatska banka i još mnogo toga oduzeto i dislocirano u Novi Sad. Zrenjanin i interes Zrenjaninaca nam mora biti na prvom mestu ali očigledno se vladajuća struktura oličena u SNS-u time ne rukovodi i nema na žalost kapacitet za tako nešto“, rekao je Sandić.

Sandić je još podsetio da je Gradski odbor Novog DSS-a u Zrenjaninu odavno predlagao i pozivao gradsku vlast da se angažuje i opremi opštu bolnicu magnetnom rezonancom, neophodnim dijagnostičkim aparatom.

Kada MRI počinje da radi ?

U zrenjaninsku opštu bolnicu početkom ovog meseca dopremljena je magnetna rezonanca iz Kliničkog centra Vojvodine, gde je do sada radila, glasila je vest o nabavci ovog dijagnostičkog aparata.

Sandić (Novi DSS): A zašto Zrenjaninu polovna magnetna rezonanca ? 3
Foto: grad zrenjanin

Magnetna rezonanca jačine 1,5 Tesla dopremljena je i smeštena u novoizgrađeni prostor u krugu zrenjaninske zdravstvene ustanove, gde već nekoliko meseci traje dogradnja zgrade i adaptacija dela bolničkog hola za smeštaj magnetne rezonance. Radovi su počeli su još 5. aprila ove godine.

Očekivanja su da će radovi biti završeni do početka septembra, a da se mesec dana od tada mogu očekivati prvi pregledi na MR aparatu.

Zrenjaninska bolnica, iako ustanova javnog tipa, nije do sada imala magnetnu rezonancu, dok je tu vrstu pregleda do sada obezbeđivao privatan zdravstveni sektor.

Trenutne cene snimanja na ovim aparatima kreću se od 16.000 do 32.000 dinara. Cena samog aparata kreće se od 300.000 evra do 3 miliona evra, u zavisnosti od modela i performansi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari