“Sastanak ne odlaže proteste”: Subotički poljoprivrednici do 20 časova blokiraju podvožnjak, najavljuju blokade i za subotu 1Foto: J. Patarčić/Danas

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice Miroslav Matković kaže za Danas da su poljoprivrednici dobili nezvaničnu informaciju da ih je premijerka Ana Brnabić pozvala u subotu, 20. maja, od 9 časova na sastanak u Vladu Srbije, kojem će prisustvovati svih sedam udruženja poljoprivrednika koji već četvrti dan protestuju širom Srbije.

Prema njegovim rečima, sastanku bi trebalo da prisustvuje i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ali zvaničan poziv još uvek nije stigao.

“Mi ne znamo zašto oni nas zovu. Možda se neće nastaviti pregovori, možda će oni nama ispuniti sve zahteve, pa da mi ne moramo više pregovarati, ali blokade ostaju do daljeg”, naglašava Matković.

Trenutno je u Subotici u toku blokada podvožnjaka u Maksima Gorkog, jednoj od najznačajnijih saobraćajnica koja deli grad na dva dela, a u planu je da traje do 20 časova.

“Postoji mogućnost da ćemo da pustimo saobraćaj na pola sata, to ćemo još da vidimo negde oko 15 ili 16 časova. Videćemo da li će biti kolaps u gradu ili ako se stvori neki čep, pa da pustimo da prođe”, kaže naš sagovornik.

“Sastanak ne odlaže proteste”: Subotički poljoprivrednici do 20 časova blokiraju podvožnjak, najavljuju blokade i za subotu 2
Foto: J. Patarčić/Danas

On dodaje i da će poljoprivrednici, bez obzira na sastanak u Vladi, i u subotu nastaviti protest, najverovatnije blokadom već u 9 časova.

“U 9 i počinje sastanak. Blokade može samo da odloži da nam potpišu i prihvate zahteve. Sastanak ne odlaže proteste”, poručuje Miroslav Matković.

Subotički poljoprivrednici protestuju već četvrti dan zaredom. Nakon jučerašnje blokade podvožnjaka u Maksima Gorkog, oko 21 čas traktori su se povukli u Štrosmajerovu ulicu i sve saobraćajnice u Subotici su bile prohodne.

Međutim, jutros u 8 časova poljoprivrednici su sa mehanizacijom ponovo izašli iz Štosmajerove ulice i blokirali podvožnjak u Maksima Gorkog do 10 časova, kada su ovu saobraćajnicu otvorili za saobraćaj.

Sve do 13 časova propuštala su se vozila i to tako što je bila otvorena jedna traka u pravcu prema Paliću i jedna traka iz pravca Palića, dok su traktori stajali sa strane, u trećoj traci.

“Sastanak ne odlaže proteste”: Subotički poljoprivrednici do 20 časova blokiraju podvožnjak, najavljuju blokade i za subotu 3
Foto: J. Patarčić/Danas

U 13 časova je ponovo nastupila blokada podvožnjaka i trajaće do 20 časova, uz propuštanje vozila hitne pomoći i vatrogasaca, kao i osoba sa invaliditetom.

“Dobili smo informaciju da je Žednik izašao sa 24 traktora, gde su blokirali od 11 do 13 časova stari Beogradski put, kao i Mali Iđoš, gde ima 16 traktora i oni planiraju da se pozicioniraju kod opštine”, rekao je jutros Miroslav Matković.

On je dodao i da je dosta poljoprivrednika nezadovoljno i da su odlučili da izađu na ulicu još u nekim mestima, poput Bačke Topole, Ade i Mola, zbog toga što su pojedini poljoprivrednici juče izašli u medije da su potpisali sporazum.

“Ta udruženja nisu sa nama, to su neki zahtevi koji su ranije podneti i mi sa tim zahtevima nemamo ništa”, podvukao je Matković.

“Oni su mnogo ranije predali neke zahteve i to su dva udruženja iz Srbije koji su stočari i koji su predali zahteve predsedniku, a mi smo predali zahteve Vladi Srbije”, pojasnio je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari