Siniša Mali: Finansiranje projekata iz oblasti energetike izvor zdrave ekonomije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je za finansiranje projekata iz oblasti energetike jedan od značajnijih izvora zdrave ekonomija, kojom se Srbija, po njegovim rečima, može pohvaliti, a da su na drugom mestu medjunarodne finansijske institucije.

Ministar Mali je na regionalnoj konferenciji „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“ u Beogradu kazao da Srbija sa medjunarodnim finansijskim institucijama ima dobru saradnju i da se pokazala kao kredibilan partner u proteklih nekoliko godina, saopštilo je ministarstvo finansija.

„Nama je kreditni rejting samo jedan nivo ispod investicionog rejtinga, sva svoja obećanja i sve obaveze ispunjavamo u dinar i u dan, tako da smo sa te strane stvorili dovoljno poverenja da sa svim medjunarodnim finansijskim institucijama, uključujući EIB, EBRD, KFW i IFC saradjujemo nikada bolje“, rekao je on.

Naveo je da te institucije više kontaktiraju Srbiju za projekte, nego država njih, ističući da je time obezbedjena diverzifikacija izvora finasiranja koja je bila neophodna.

Mali je, kao treći izvor finansiranja koji je Srbiji na raspolaganju, naveo eksportno finansiranje, koje je država koristila na nekoliko infrastrukturnih projekata, poput Moravskog koridora.

„I tu smo otvorili veliki broj institucija svetskih globalnih igrača koji su bili zainteresovani za finasiranje ovakvih projekata, a s obzirom na ono što ste prethodno čuli od predsednika Aleksandra Vučića i drugih lidera iz regiona, i za finansiranje projekata na koje računamo u budućnosti, poput naftovoda“, naveo je Mali.

Četvrti izvor finansiranja, po rečima ministra, u ovom trenutku i najproblematičniji s obzirom na globalna dešavanja, jeste medjunarodno tržište kapitala i podsetio da je Srbija jedna od retkih zemalja u razvoju i jedina u regionu koja je na to tržište izašla sa takozvanom zelenom obveznicom.

„Mi smo emitovali obveznicu i na tržištu kapitala smo prikupili milijardu evra. Na tu milijardu evra je kamatna stopa bila samo jedan odsto, što dovoljno govori o poverenju koji ovi investitori, a to su posebni investitori kada je zelena agenda u pitanju, imaju u Srbiju i pojekte koje predlažemo“, kazao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari