Smederevo će dobiti marinu na Dunavu 1Foto Dejana Majstorovic (Ilustracija)

Agencija za upravljanje lukama Srbije objavila je danas da je započela sa izradom dokumenata za proglašenje lučkog područja pristaništa, odnosno marine na Dunavu u Smederevu.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Srbije Vuk Perović podsetio je da je preme Studiji razvoja mikrolokacija mreže marina na Dunavu i Savi, Smederevo predloženo kao jedna od potencijalnih lokacija za buduću marinu.

„U prethodnom periodu investirali smo u izradu potrebne dokumentacije za proglašenje lučkog područja pristaništa – marine u Smederevu. Neposredna blizina tvrđave, mnoštvo turističkih, sportsko-rekreativnih i kulturnih sadržaja, predstavljajuju prednosti ove mikrolokacije na Dunavu“, kazao je Perović prilikom posete Smederevu i sasatanka sa gradonačelnikom Jovanom Bečom.

Kako je dodao, u okviru aktivnosti na projektu „Probudi Dunav“, razgovarano je i o narednim koracima u pogledu promocije kruzinga u Smederevu i o tome šta taj grad, kao srednjovekovna prestonica Srbije, može da ponudi stranim turistima.

„U skladu sa tim, jedna od tema sastanka bila je i izmeštanje stare luke na novu lokaciju i premeštanje međunarodnog putničkog pristaništa u centar grada. Na taj način, prostor oko tvrđave bio bi oslobođen za razvoj punih turističkih mogućnosti. Naš cilj je da Smederevo, kao lokaciju sa značajnim potencijalima za kruzing i marinu pozicioniramo na evropskim nautičkim mapama“, zaključio je Perović.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč istakao je da grad poseduje veliki turistički potencijal, a da će uređenjem marine to tek doći do izražaja.

„Grad će u saradnji sa Agencijom za upravljanje lukama u narednom periodu biti maksimalno angažovan oko pripremanja sve neophodne dokumentacije. Agencija je započela sa izradom studije za proglašenje marine na Dunavu, nakon toga sledi i izrada projektne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole“, rekao je on.

Dodao je da je postignut i dogovor da se sprovede čišćenje marine, kao i stavljanje u funkciju pristana, odnosno linijskog saobraćaja gde bi pristajali turistički brodovi u Smederevu.

Beč je rekao da su u narednom periodu dogovoreni sastanci kako bi se ceo proces ubrzao, a Smederevo postalo jedna od značajnih turističkih atrakcija u Srbiji.

Perović i Beč obišli su lokaciju buduće marine kao i smederevsko međunarodno putničko pristanište.

Saglasili su se da će budući infrastrukturni projekti u oblasti putničkog vodnog saobraćaja umnogome unaprediti ekonomski razvoj na lokalu i povećati prihode od ove privredne grane, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari