Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za 11 meseci 60 milijardi evra 1Foto FoNet Velimir Ilić

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-novembar ove godine iznosila je 60 milijardi evra, što je 1,6 odsto manje nego u isto vreme prošle godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Izvezeno je robe u vrednosti od 26,4 milijarde evra što je 4,5 odsto više nego u isto vreme 2022. godine, dok je uvoz robe imao vrednost od 33,5 milijarde evra, odnosno 5,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Deficit je iznosio 7,1 milijardu, što je smanjenje od 31 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 78,7 odsto i bila je veća od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 70,8 procenata.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje članice Evropske unije činile su 59,7 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner bile su zemlje CEFTA, kojima je Srbije izvezla robu vrednu nešto više od četiri milijarde evra, dok je uvoz bio 1,5 milijarde evra, pa suficit u razmeni iznosi 2,5 milijardi evra, a pokrivenost uvoza izvozom je 260,6 odsto.

U novembru ove godine iz Srbije je izvezeno robe u vrednosti od 2,4 milijarde evra, što je za jedan odsto manje nego u isto vreme prethodne godine, dok je uvoz bio 3,1 milijardu evra, što je smanjenje od 2,9 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, objavio je RZS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari