Srbija se kroz 28 međudržavnih ugovora zadužila za četiri milijarde evra 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Istraživanje Koalicije za nadzor javnih finansija pokazalo je da je Republika Srbija samo u toku 2019. i 2020. godine, putem međudržavnih investicionih sporazuma, kroz 28 ugovora preuzela finansijske obaveze vredne preko četiri milijarde evra, saopštio je Toplički centar za demokratiju. 

„Svih 28 ugovora sklopljeno je putem direktnih pogodbi vrha vlasti sa raznim finansijskim institucijama i državama, bez ikakvog uvida javnosti u njihovu pripremu i ugovaranje. Obaveze koje se mere milijardama evra preuzete su bez analize alternativnih rešenja i jasnog obrazloženja zbog čega je za našu državu direktna pogodba povoljnija u odnosu na tržišno takmičenje“, navodi se u istraživanju Koalicije za nadzor javnih finansija.

Naglašeno je da kroz ovakvu vrstu ugovaranja najvrednijih poslova u kojima je država naručilac, osim konkurencije, eliminiše se i domaće zakonodavstvo i preuzimaju finansijske obaveze koje će izmirivati i generacije koje još nisu rođene.

„U cilju eliminisanja ove naopake i finansijski neodržive prakse, Koalicija za nadzor javnih finansija predlaže da Narodna skupština Republike Srbije, koja je zadužena za potvrđivanje ovakvih ugovora i sporazuma, umesto bespogovornog ozakonjavanja neodgovornih odluka Vlade Srbije, donese zakon kojim bi ovakva štetočinska praksa bila zauvek napuštena“, ističe se u saopštenju.

U protivnom, dodaje se, ugovori poput onog zaključenog između Republike Srbije i Vlade Francuske u vrednosti od 581.000.000 evra, što je više od polovine projektovanog budžeta Beograda za 2021. godinu, postaće dominantan oblik javne potrošnje koji će za dugi vremenski period ugroziti javne finansije u Republici Srbiji i u kontinuitetu stvarati za građane značajno veće troškove od neophodnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari