Srpskim firmama i dalje zabranjen izvoz mesa u Rusiju 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Kompanije Matijević, Zlatiborac, Big Bul i Karneks još ne mogu da izvoze svinjsko meso u Rusiju.

Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije je krajem maja saopštila da je u ovim kompanijama otkrila niz nepravilnosti zbog čega je od 4. juna privremeno zabranila uvoz svinjskog mesa ovih proizvođača. Srpskim kompanijama ostavljen je tada rok od dva meseca da nepravilnosti isprave, a kako Danas saznaje od izvora bliskog Vladi Srbije one su to učinile u roku od tri sedmice.

Uprkos tome, zabrana uvoza još nije ukinuta jer procedura nalaže da ruski inspektori moraju da dođu u Srbiju i u proizvodnim pogonima ovih kompanija provere da li je sve na zadovoljavajućem nivou. Oni to ni dva i po meseca od uvođenja zabrane nisu učinili, a pojava afričke kuge svinja u Srbiji bi to, kako tvrdi naš izvor, mogla dodatno da uspori.

U kompaniji Zlatiborac za Danas kažu da su oni Upravi za veterinu sredinom juna dostavili izveštaj o izvršenim korekcijama svih stvari koje je u njihovim proizvodnim objektima u Mačkatu Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije naznačila kao neusaglašene s normativima Evroazijske ekonomske unije.

– Do ovog momenta mi nemamo nikakvih informacija o eventualnom ponovnom dolasku ili preispitivanju odluke od strane Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, niti kada bi zabrana mogla biti ukinuta – napominju za naš list u kompaniji Zlatiborac.

Iz preostale tri kompanije nismo juče dobili odgovor.

Početkom juna ruska fitosanitarna služba saopštila je odluku o zabrani, da bi se kasnije saznalo da su za jednu od ovih kompanija ruski inspektori imali 13, za drugu osam i za preostale dve još sedam primedbi. Neke od zamerki bile su sitnice, ali je bilo i ozbiljnijih primedbi – od toga da je otpala oznaka, do toga da su se na jednoj liniji pakovali i sveže meso i prerađevine.

Rusija je i ranije zabranjivala uvoz srpskih proizvoda, a razlozi su bili različiti. Proletos je ista služba u pašteti od svinjske šunke pronašla primese pilećeg mesa, a u goveđoj pašteti dodatke svinjskog mesa, zbog čega proizvođačima iz Novog Sada i Jagodine nije zabranjen izvoz u Rusiju, ali su bili pod „pojačanom kontrolom“. Ranijih godina Rusi su privremeno zabranjivali i uvoz kajsija, breskvi, nektarina zbog gljivica u njima, ali i privremeno ograničavali uvoz proizvoda kompanije Đurđević zbog prisustva bakterije listerioze. Pre četiri godine i srpske jabuke su bile na meti ruskih inspektora, ali tada je problem bio ne u kvalitetu ovog proizvoda već u reeksportu koji je zbog zabrane uvoza EU proizvoda u Rusiju uzeo maha.

Suficit u razmeni sa Rusijom

Ukupna spoljnotrgovinska razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa Rusijom tokom prošle godine bila je 360,8 miliona evra, a Srbija u razmeni ovih proizvoda sa Rusijom ostvaruje suficit od 231,4 miliona evra.

Na listi najzastupljenijih agrarnih proizvoda u izvozu su, posle jabuka kojih smo izvezli u vrednosti od 78,2 miliona evra, mladi sir i urda (19,3 miliona evra), jagode (14,8 miliona evra), koje beleže rast izvoza od osam odsto i proizvodi od brašna (13,3 miliona evra) i višnje (11,7 miliona evra). Izvoz proizvoda od brašna za Rusiju je u 2018, prema podacima PKS, u odnosu na 2017. porastao za 205 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari