Strani investitori: Ocena "jedan" za radno-pravne odnose u Srbiji, ali i oblast poreza 1Foto: Ljiljana Bukvić

Čistom jedinicom strani investitori ocenili su napredak države u radu na preporukama koje su dali prošle godine u oblasti radno-pravnih odnosa.

Od ukupno 18 preporuka koliko ih je bilo u prošlogodišnjoj Beloj knjizi koju objavljuje Savet stranih investitora do novog izdanja koje je danas predstavljeno u hotelu Metropol samo u jednoj koja se tiče radno-pravnih odnosa i to konkretno rada stranaca ocenjeno je da je bilo određenog napretka, u 17 ih nije bilo uopšte.

Malo “jaču” ocenu, ali nedovoljnu za 2 minus, dobila je oblast poreza, u kojoj je 36 preporuka ostalo bez ikakvog napretka, 10 njih je imalo određen napredak, dok je u dve ostvaren značajniji napredak.

Još lošiji rezultat od poreza, kada se radi o ispunjenju prošlogodišnjih preporuka stranih investitora dobila je oblast hrane i poljoprivrede – tek 1,18.

Tačnije ni u jednom sektoru, bilo da se radi o inspekcijama ili kvalitetu i bezbednosti hrane Srbija nije ostvarila značajniji napredak, tri su preporuke imale određen napredak, a čak u 14 nije bilo nikakvog napretka.

Nekretnine, stečaj i devizno poslovanje, imale su ocene od 1,44 do 1,48, dok je farmaceutska industrija ocenjena sa 1,67, što bi bila slaba dvojka. Najveću ocenu za ovih godinu dana, kada se radi o unapređenju poslovnog okruženja dobila je digitalizacija – 2,60, jedna od preporuka u ovoj oblasti ostala je bez napretka, a u čak četiri ocenjeno je da je napredak bio značajan.

Ukupna ocena je tek 1,44, a od 319 preporuka u 67 odsto nije ostvaren nikakav napredak, dok je značajniji napredak zabeležen u tek osam odsto.

Predsednik Saveta i generani direktor Telenora u Srbiji Majkl Mišel rekao je prilikom predstvaljanja ovogodišnjeg izdanja Bele knjige da će pandemija i dalje diktirati pravac kretenja, te da Bela knjiga SSI jeste najmerodavniji vodič za unapređenje poslovnog okruženja.

“To je pokazala analiza 54 sektora, uz 346 preporuka koje je dalo više od 50 kompanija. Srbija je pokazala rešenost da unapredi poslovno okruženje u ovim izazovnim vremenima. Srpska privreda se oporavlja od šoka i vraća relativno stabilnom rastu, ali ostaju posledice, dok će na investicije značajno uticati izlazak iz recesije” rekao je Mišel, predsednik Saveta koji u Srbiji okuplja kompanije koje imaju više od 100.000 zaposlenih.

Novo izdanje Bele knjige obuhvata analizu sa glavnim preporukama u oblastima, kao što su porezi, radno-pravni odnosi, digitalizacija i elektronsko poslovanje, ali i sektorima nekretnina, borbe protiv nedozvoljene trgovine i inspekcije, stečaja, deviznog poslovanja i farmaceutske industrije.

Glavni urednik Bele knjige 2021. Miroljub Labus rekao je da je ova godina bila mnogo bolja nego što smo očekivali, ali da će narednih biti dosta izazova.

“Rast 2019. počivao je na izgradnji i investicijama, a ovogodišnja stopa rasta BDP-a oslanja se na potrošnju i trgovinu. Trebalo bi da se u narednom periodu vratimo rastu koji počiva na investicijama”, rekao je Labus.

Zemlje poput Srbije, kako je naglasio, treba da imaju investicije na nivou 25 odsto BDP-a kako bi mogle da računaju na stopu rasta od pet odsto na godišnjem nivou. To bi, kako je rekao, podrazumevalo više privatnih investicija.

Preporuke Saveta su, kako je Labus rekao, da treba strogo čuvati stabilnost, da javna ulaganja u insfrastrukturu treba da budu transparentna, da je neophodno nastaviti i ubrzati pregovore o članstvu u EU, ali i raditi na održivoj fiskalnoj konsolidaciji i poboljšanju implementacije zakona, naročito u poreskoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari