Sudija ili ignoriše viši sud ili unapred zna kakvu će odluku doneti 1

Sudija Privrednog suda u Novom Sadu koji vodi stečajni postupak ATP Vojvodine, tri puta je doneo istu odluku u tom predmetu – da je prodaja izvršena i da kupac treba da se uknjiži, a postojeće hipoteke na objektima brišu.

Sudija Privrednog suda u Novom Sadu koji vodi stečajni postupak ATP Vojvodine, tri puta je doneo istu odluku u tom predmetu – da je prodaja izvršena i da kupac treba da se uknjiži, a postojeće hipoteke na objektima brišu.

Privredni apelacioni sud (PAS) dva puta je poništio takvu presudu i sudiju upozorio da postojeći zakon njega ne ovlašćuje da naloži brisanje hipoteka i upis kupca u katastar.

Pre nego što je PAS po ponovo uzeo u razmatranje moju žalbu na treću presudu sudija Kurtek odlučio je da ne čekajući tu odluku za 3. avgust zakaže završno ročište u stečaju ove firme, izjavio je Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP “Vojvodine” koji je sada i na spisku poverilaca u tom predmetu.

– Ili sudiju nije briga kako će PAS da odluči, ili unapred zna kakva odluka može da bude. Postavlja se pitanje zbog čega sudija sa takvom žurbom, pre okončanog postupka, zakazuje završno ročište – pita Dević.

Podseća da je kupovinom ATP „Vojvodine“ investirao u kompleks nove autobuske stanice, doveo zastupstvo Setre i Mercedesa, zaposlio 200 novih radnika, proširio delatnost…

– Za sve to garantovao sam svojom imovinom, a osnova je bio ugovor sa Gradom koji je potpisala tadašnja gradonačelnica Maja Gojković. Ali, Grad nije ispunio ugovornu obavezu, odustao je tek kada sam izgradio kompleks ATP „Vojvodine“ i uložio svoja sredstva. Preduzeće je zato otišlo u stečaj, a posle skoro 15 godina u tom statusu glavni objekti prodati su u bescenje. Iz dobijenih sredstava neće moći da se naplate poverioci među kojima je Poreska uprava i banke, a cilj je da se na mene svale sve neizmirene obaveze ATP „Vojvodine“. Išlo se na princip: „što je niža cena, veća je moja obaveza – kaže Dević i dodaje da je brzo okončanje ovog predmeta potrebno onima koji su iz senke upravljali ovim stečajem, jer “nekome to može da zasmeta pri izboru za ministra pravde, a neko se širenjem informacija i dezinformacija još uvek preporučuje na neku od još neraspoređenih funkcija”.

Dević tvrdi da je pritisak na PAS već izvršen, da se sudija pravdajući po treći put isto rešenje pozvao na sudsku praksu Višeg tgovinskog suda iz 2007. iako ni ta praksa ne daje pravo stečajnom sudiji da naloži brisanje hipoteke i upis kupca. Uz to, kaže on, “besmisleno je pozivanje na stav od pre 15 godina, kada iz prošle godine, u istom predmetu PAS dva puta odbacuje prvostepenu presudu i upozorava sudiju da nema ovlašćenja za nalog o brisanju tereta”.

– Jedan od poslednjih izveštaja pokojne Verice Barać bavio se slučajem ATP „Vojvodine“ i ukazao na „bahatost gradskih vlasti“ i na uticaj neformalnih interesnih grupa koje se povezuju sa kancelarijama dva gradonačelnika. Taj izveštaj bio je osnova da Evropska komisija svrsta predmet ATP „Vojvodine“ među pet najvećih iz 24 sporne privatizacije, a jedini u kome je oštećen investitor, a ne država. Dosadašnje postupanje suda, međutim, širi spisak oštećenih, jer iako čitav teret pada na mene, svoja potraživanja neće naplatiti ni Poreska uprava ni banke. Neko drugi će da dođe do vredne imovine na štetu, ovoga puta, i države – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari